A Paris Saint-Germain nem egy csapat, hanem a katari tulajdonosainak a luxusáruháza – Philipp Lahm, a német labdarúgó-válogatott és a Bayern München korábbi csapatkapitánya szerint.

FC Bayern München v Paris Saint-Germain: Round of 16 Second Leg - UEFA Champions League
Fotó: NurPhoto via AFP

A Die Zeitnek adott nyilatkozatában a világbajnok és kétszeres vb-bronzérmes, 2017-ben visszavonult védő hangsúlyozta: a francia bajnoknál olyan kiemelkedő egyéniségek futballoznak, mint Kylian Mbappé, Neymar vagy Lionel Messi, ugyanakkor csapatként alulteljesít.

A leghíresebb futballisták közé tartoznak, rajongókkal és követőkkel a világ minden tájáról. A Bayern elleni párharcban azonban semmiféle természetfeletti nem tűnt fel, semmi, ami lelkesedést ébreszt vagy aminek részese akarnál lenni

– fogalmazott. A PSG továbbra sem tudta elérni legfőbb célkitűzését, a Bajnokok Ligája-győzelmet, a sorozat jelenlegi kiírásában a nyolcaddöntőben kettős vereséggel, szerzett gól nélkül búcsúzott Lahm egykori klubjával, a Bayernnel szemben.

Nem rasszista a történelmi Magyarország térkép, be lehet vinni a focimeccsekre

Ugyanakkor a feliratokra és a rigmusokra továbbra is ügyelni kell, mert szigorúan büntethetik.

Lahm úgy véli, a párizsi alakulat jelenlegi formájában nem más, mint egy kirakat tulajdonosainak vagyona és politikai szándékai szerint.

Ez a rendkívül drága csapat egy luxusáruházhoz hasonlít, amely kiállítja a legértékesebb darabjait, amelyeket mindenki csodál, ugyanakkor senki nem engedheti meg magának őket. Ez nagy figyelmet és látványosságot garantál, ugyanakkor csupán gazdaságilag működik

– fogalmazott Lahm, aki szerint a PSG-be fektetett pénz politikai értelemben megtérült.

„A labdarúgást népszerűsége alkalmassá teszi más célokra is, így működik a világ” – hangsúlyozta a jövő évi németországi Európa-bajnokság főszervezője, ugyanakkor leszögezte: a futball valami más.

Véleménye szerint azoknál a nagy csapatoknál, amelyekkel a szurkolók azonosulni tudnak, a fejlődés egy folyamat.

Ez csak együttműködéssel, szolidaritással és közösségben sikerülhet. Ezek Európa értékei, de nyoma sincs ezekből a PSG-nél

– mondta Lahm.

A PSG legnagyobb sztárja, Lionel Messi még nem hosszabbította meg a szerződését a klubbal. Több fórumon is elkezdtek olyan hírek terjedni, hogy az argentin klasszis nem érzi jól magát Párizsban, és követheti Cristiano Ronaldót Szaúd-Arábiába. A pletykák szerint Messit az Al-Hilal környékezi, amely a szaúdi liga leggazdagabb csapata.