Ahogy azt korábban a Világgazdaság is megírta, az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Premier League – PL) szereplő Chelsea mintegy 612 millió eurót (230,72 milliárd forint) költött, amióta az amerikai Todd Boehly által vezetett konzorcium tavaly május 7-én 4,25 milliárd fontért (1829,47 ezermilliárd forint) megvette a londoni klubot az orosz Roman Abramovicstól. A tengerentúli milliárdos ezután kevesebb mint 12 hónap alatt több pénzt fektetett új játékosokba, mint mai ellenfelének, a Liverpoolnak a korábbi legendás sportigazgatója, Michael Edwards, aki 2016 és 2022 között az átigazolásokért felelt a Vörösöknél. 

Mason Mount of Chelsea and Trent Alexander-Arnold of Liverpool battle for the ball during the FA Cup Final between Chelsea and Liverpool at Wembley Stadium, London on Saturday 14th May 2022.
A Liverpool (piros) és a Chelsea legutóbbi összecsapása kis híján unalomba fulladt.
Fotó: AFP

Boehly a hírek szerint már megkörnyékezte a exliverpoolit, aki azonban október óta szünetelteti a karrierjét, és családjára összpontosít. A Stamford Bridge-en jelenleg hiánycikk az olyan higgadt, jó üzleti érzékkel megáldott szakember, mint a 43 éves Edwards, akinek a nevéhez az északnyugat-angliai egyesület legnagyobb transzferei fűződnek. 

Ő szerezte meg ugyanis a Mersey-partiaknak az egyiptomi Mohamed Szalah és a szenegáli Sadio Mané játékjogát összesen 71 millió fontért (mostani árfolyamon 30,56 milliárd forint), valamint a skót Andy Robertsonét csupán 8 millióért (3,44 milliárd forint), miközben felügyelte a brazil Philippe Coutinho távozását is a Barcelonába.

Javarészt a Coutinhóért kapott 142 millió fontból (61,13 milliárd forint) vették meg a holland Virgil van Dijkot (84,65 millió font; 36,44 milliárd forint) és a brazil Alisson Beckert (62,5 millió font; 26,91 milliárd forint), akik azóta is alapembernek számítanak a csapatban. A Red Bull-os kapcsolata révén a Poolnál landolt a francia Ibrahima Konaté, a guineai Naby Keita és a japán Takumi Minamino, továbbá neki köszönhetően sikerült értékesíteniük kifejezetten jó pénzért, 34 millió fontért (14,64 millió forint) a Dominic Solanke, Jordan Ibe angol párost a Bournemouthnak. 

Liverpool sporting director Michael Edwards during the red carpet arrivals for the 2018 Liverpool Players' Awards at Anfield, Liverpool.
Az elit klubok által is csábított Michael Edwards egyelőre csak pihen, és a családjára összpontosít.
Fotó: Peter Byrne / PA Images via Getty Images

Michael Edwards a hírek szerint rendkívül nehéz tárgyalópartner, miután ott is üzletet szimatol, ahol valójában nincs is. 

Az angol utánpótlás-válogatott Rhian Brewstert is úgy sikerült 23,5 millió fontért (10,12 milliárd forint) elpasszolnia a Sheffield Unitednek, hogy a támadó piaci értékét közben 4-5 millió fontra (1,72-2,15 milliárd forint) becsülték.

Mielőtt elhagyta volna a liverpooliakat, még segített nekik megtervezni a költségvetést az új, 50 millió fontos (21,52 milliárd forint) edzőközpontjukhoz. 

Az Aston Villa elleni 2-0-s hétvégi vereséget követően menedzser nélkül maradt a Chelsea, amelynek a megállapodás értelmében mégsem kell kifizetnie a vasárnap kirúgott Graham Potter több mint 50 millió fontos szerződéséből hátralevő időt. A francia L’Équipe úgy tudja, a Kékek történelmének legrosszabb győzelmi mutatójával (meccsenként 1,27 pont) rendelkező Potter éves fizetése közel 12 millió font (5,17 milliárd forint) volt, amellyel a harmadik legjobban kereső edzőnek számított a Premier League-ben. 

A The Athletic eközben egészen szürreális jelenetekről számolt be a londoniakkal kapcsolatban: a téli átigazolási szezon során felduzzasztott játékoskeret már akkora volt, hogy néhány labdarúgónak a folyosón és a földön kellett átöltöznie az elmúlt két hónapban. Sőt, hiába volt egyszerre 22 focista a pályán, még egy 9 a 9 elleni mérkőzést is le kellett vezényelnie a szakmai stábnak, annyian voltak a tréningeken. A rutinos futballisták közül pedig sokan csak Harrynek és Hogwartsnak (magyarul Roxfort) csúfolták Graham Pottert a háta mögött, akinek egyáltalán nem volt tekintélye az öltözőn belül.

COBHAM, ENGLAND - MARCH 17: Graham Potter of Chelsea during a press conference at Chelsea Training Ground on March 17, 2023 in Cobham, England.
A rutinos Chelsea-játékosok Harrynek csúfolták a londoniak vasárnap menesztett menedzserét, Graham Pottert.
Fotó: Darren Walsh / Chelsea FC via Getty Images

A ma esti Chelsea–Liverpool valójában egy roncsderbi lesz, miután az előbbi 38 ponttal a 11., utóbbi 42-vel a nyolcadik helyen áll a bajnokságban. A vendégeknek 8 pontos hátrányt kellene ledolgozniuk a Newcastle, Tottenham, Manchester United hármassal szemben, hogy odaérjenek a Bajnokok Ligáját érő első négy pozíció egyikére, míg az ideiglenes szakvezető, a spanyol Bruno Saltor által irányított hazaiak valószínűleg csak akkor indulhatnak az elitsorozatban az ősszel, ha a Real Madridon túljutva megnyerik idén a BL-t. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a londoniak a jelenlegi kiírásban 80,72 millió eurót (30,39 milliárd forint), a már nem versenyben lévő liverpooliak eközben 67,68 millió eurót (25,48 milliárd forint) zsebeltek be a nemzetközi porondon. A fővárosiak ugyan még növelhetik itt a bevételeiket, bár a BL-szereplés során gyűjthető összeg még így is kevesebb lesz annál, mint amennyit az argentin Enzo Fernandezért kifizettek januárban (105 millió font; 45,27 milliárd forint)…

A féktelen költekezés miatt a londoniaknak a PL és az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA pénzügyi szabályainak is meg kell felelniük, így garantálhatóan több játékosuktól el kell köszönniük a nyáron. Ezen transzferek levezényléséhez pedig a Real Madrid és a PSG által is csábított Michael Edwardsnál alkalmasabb embert jelenleg nem nagyon találni. Kérdés azonban, hogy Boehlyék akkor is meg tudják-e győzni a Pool korábbi sportigazgatóját, ha a Chelsea végül nem kvalifikálja magát a Bajnokok Ligájába. 

Íme a lista: ők Európa legjobban kereső labdarúgói

Európában milliárdosok, itthon milliomosok lesznek a legjobb focisták.