„A pénzügyi fair play adta lehetőségeket a Chelsea már korábban is remekül kihasználta hosszú távú szerződéseivel, sőt igazából rá is volt kényszerülve a sok igazolásra” – mondta a Világgazdaságnak Szabados Gábor sportközgazdász, miután kiderült, naponta eddig átlagosan legalább 1,6 millió fontot (706,23 millió forintot) költött új labdarúgókra Todd Boehly, az angol klub tulajdonosa azt követően, hogy tavaly május 7-én 4,25 milliárd fontért (1875,45 ezermilliárd forint) megvette az egyesületet az orosz Roman Abramovicstól. 

A 49 éves amerikai milliárdos az elmúlt 241 napban 460 millió font (203,04 milliárd forint) körüli összeget adott ki transzferekre – ezzel történelmet írt a sportágban, ugyanis ilyen rövid idő alatt ennyi pénzt még soha senki nem invesztált futballistákba.

LONDON, ENGLAND - OCTOBER 22:  Todd Boehly, Chelsea owner during the Premier League match between Chelsea FC and Manchester United at Stamford Bridge on October 22, 2022 in London, United Kingdom.
Fotó: Marc Atkins / Getty Images

„A Barcelona komoly adósságállománya bejárta a világsajtót, az emberek szörnyülködtek, hogy mennyi játékos után tartozik még átigazolási díjjal. Pedig normálisan jártak el a katalánok, hiszen egy házat vagy autót sem minden esetben egyből, egy összegben fizetünk ki, hanem sokszor részletekben. A lényeg, hogy a határidőre ki legyen egyenlítve a számla” – jegyezte meg Szabados.

Visszatérve a Chelsea-re, Boehlyék a pénzügyi fair playt illetően – amelyet azért hoztak, hogy a csapatok ne tudjanak többet költeni, mint amennyi a bevételük – találtak egy kiskaput, mégpedig az eredetileg a könyvelésben használt, de ebben az esetben a focistákra vonatkozó amortizációnak köszönhetően (e szerint az ő értékük is csökken hosszú távon). 

A londoniak így ahelyett, hogy az ukrán „csodagyerekért”, az Arsenal elől elhappolt Mihajlo Mudrikért egy összegben leperkáltak volna a Sahtar Donyecknek bónuszokkal együtt 100 millió eurót (38,82 milliárd forint), inkább a nyolc és fél idényre szóló szerződését leosztva, szétterítve fizetnek érte évente 11 milliót (4,27 milliárd forint).

 

LONDON, ENGLAND - JANUARY 15: New Chelsea FC signing, Mykhaylo Mudryk is introduced to the fans on the pitch at half time during the Premier League match between Chelsea FC and Crystal Palace at Stamford Bridge on January 15, 2023 in London, England.
Fotó: Justin Setterfield / Getty Images

Szabados Gábor szerint a szabályozások alól folyamatosan ki lehet bújni: a Chelsea így csökkenti a költségét, míg a másik angol együttes, a Manchester City pénzügyi mutatóit alakítja szintén mesterségesen. „A City a tulajdonosi körhöz tartozó cégek szponzori pénzeiből pumpálta fel saját bevételét, emiatt az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA meg is akarta büntetni, de végül bizonyíték hiányában felmentette” – közölte a sportközgazdász, aki továbbra is fenntartással kezeli ezeknek az intézkedéseknek a hatékonyságát.

A Manchester City termelte a legtöbb pénzt a tavalyi szezonban is

Az első tízben hat angol klub szerepel a legnagyobb bevételt termelő focicsapatok listáján.

Szabados elmondta, a közelmúltban volt egy nagyon dinamikus növekedése az iparágnak, amely azóta is hatással van az átigazolási díjakra, valamint a bérekre. 

Ez nem azért van, mert a futballisták egyre jobbak, továbbá Neymar sem azért kerül sokkal többe, mert annyival többet tud, mint egykor Zinedine Zidane, hanem mert folyamatosan nőnek az egyesületek bevételei. Ez ilyen egyszerű

– mutatott rá. A koronavírus-járványt követően ismét felélénkült a játékospiac, a klubok több profitot termelnek, mint a Covid előtt, ez pedig a költekezésekben is megmutatkozik. „Sokan előre örültek, hogy normalizálódnak majd az árak, ám ez nem következett be, sőt hosszú távon elkerülhetetlen a további gyarapodás.”

 

A brit Mirror számításai szerint Boehly érkezése óta a Chelsea 298 millió fontot (131,53 milliárd forint) adott ki azokra a futballistákra, akik hosszú távon kötelezték el magukat a Stamford Bridge-en, ezzel a pénzügyi fair play összege 42,7 millió font (18,85 milliárd forint) lett.

Az UEFA módosítása értelmében a jövőben egy játékos akár tíz évre is aláírhat, viszont az átigazolási díj kifizetése az első ötre szól, így csak annyira lehet majd felosztani. Ebben az esetben egyébként a londoniak „csak” 213,5 millió fontot (94,24 milliárd forint) költhettek volna…

A hírek szerint a Chelsea Todd Boehly hivatalba lépésének 241. napján sem tétlenkedett, miután 30 millió euróért (11,72 milliárd forint) megszerezte a francia Lyon 19 éves jobbhátvédjét, Malo Gustót, akit az idény végéig kölcsönad jelenlegi klubjának.