Miután csütörtökön este megjelent a Magyar Közlönyben a kormányhatározat, miszerint a kormány 2032-ig támogatja és biztosítja a Forma–1-es Magyar Nagydíj megrendezését, kedden a Hungaroring jövőjéről tartott sajtótájékoztatót dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója. 

Dr. Schmidt Ádám a közeljövőbeli tervekről elmondta, májusra kiírják a közbeszerzési pályázatot a kivitelezőknek, és legkésőbb 2024 januárjában döntenek arról, ki a nyertes. „Az idei és a jövő évi Magyar Nagydíj még nagyjából a megszokott körülmények között zajlik, ám az elképzeléseink szerint”

jövőre már elkezdődnek az előkészületi munkálatok, majd 2024 őszén kezdődne meg a kivitelezés

– mondta. 

Mogyoród Hungaroring 20220729 Forma1 F1 2022 Magyar Nagydíj Péntek Fotó Földi Imre Nemzeti Sport Sergio Perez Mogyoród Hungaroring 20220729 Forma1 F1 2022 Magyar Nagydíj Péntek Fotó Földi Imre Nemzeti Sport Sergio Perez
Fotó: Földi Imre / Nemzeti sport

A kormány a versenypálya körüli infrastruktúra fejlesztését is támogatta. Gyulay Zsolt elárulta, ez magában foglalja a közműrendszer (szennyvíz- és ivóvízhálózat mellett a gyenge- és erősáramú hálózat) felújítását, valamint egy új főépület, főtribün és irányítási központ építését, azaz az aszfaltcsíkon kívül lényegében mindennek a renoválását.

A Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, 

épülni fog egy Műveleti Operatív Központ a hatóság, a mentők és a tűzoltók számára, valamint a gokartpálya irányában bővül majd a paddock épülete a motorhome-ok növekvő igénye miatt. A pályát átszelő gyalogoshíd eltűnik a jobb ráláthatóság miatt, cserébe két alagút is épül a pálya különböző pontjai között.

Gyulay Zsolt a büszkeségét fejezte ki azért, amiért 1986 óta idén már sorozatban a 38. Magyar Nagydíjat rendezi meg a Hungaroring, és ennél hosszabb megszakítás nélküli sorozatot csak Monza tud felmutatni. A 2010 óta a szervezet élén álló elnök-vezérigazgató a közeljövőben még kirobbanóbb népszerűséget vár a Forma–1-től az amerikai térhódításnak köszönhetően, ezért is tartja fontosnak azt, hogy lépést tartsanak a többi helyszínnel.

Az Origo beszámolója szerint 

107 milliárd forintot spórolt meg a Hungaroring Sport Zrt. a magyar költségvetés számára a jogdíj eredetileg megállapított éves indexálásához képest. 

Ezt tovább segíti, hogy a jövő évi rendezői jogdíj mintegy 50 millió dollár, amely ezt követően évente az eredeti 4 helyett mindössze 2 százalékkal fog emelkedni. Gyulay Zsolt elárulta, az elmúlt 12 évből 11-szer nyereséges volt a Magyar Nagydíj megrendezése, és idén is majdnem egymilliárd forintos nyereségre számít a szervezet.

Az elnök-vezérigazgató hozzátette, 

a bevétel a jegyárak növekedésétől is emelkedni fog, hiszen jelenleg a Magyar Nagydíjra a legolcsóbb a belépőjegy, de ahogy bővül az infrastruktúra, úgy szükségszerűen nőnie kell a belépők árának is.

Gyulay megjegyezte, a tapasztalatok alapján az F1 és a MotoGP mellett a többi versenysorozat nem igazán generál bevételt, márpedig ezt is figyelembe kell venni. Így amíg nincs magyar pilóta, addig nem éri meg új sorozatokat Magyarországra hozni. A túrautó-világkupa megszűnésével az egész évben zajló munkálatok miatt 2026-ig szinte kizárólag a Forma–1 és a betétsorozatainak a megrendezése várható a Hungaroringen. Az idei, 38. Magyar Nagydíjra, amely a szezon 12. versenyhétvégéje lesz, július 21. és 23. között kerül sor.