Ilyés Ferenc a Magyar Kézilabda-szövetség új elnöke – írja a sportági szervezet, kiemelve, hogy a Budapest Kongresszusi Központban megtartott tisztújító közgyűlésen nemcsak az MKSZ első emberét, hanem annak alelnökét, elnökségi tagjait, valamint a felügyelőbizottság vezetőjét és tagjait választották meg. 

Budapest 20221128 Parasport Csörgőlabda 2022 Magyar Csörgőlabdázás Napja Fotó Dömötör Csaba Nemzeti Sport Kocsis Máté Budapest 20221128 Parasport Csörgőlabda 2022 Magyar Csörgőlabdázás Napja Fotó Dömötör Csaba Nemzeti Sport Kocsis Máté
Kocsis Máté nyolc éven át irányította a Magyar Kézilabda-szövetséget.
Fotó: Dömötör Csaba / Nemzeti Sport

A szövetséget 2015 óta irányító Kocsis Máté már korábban jelezte, hogy nem indul újra az elnökségért, mert új célokat kell kitűznie a sportágnak, ehhez pedig szerinte új vezetőre van szükség. Az egyetlen jelölt a 229-szeres egykori válogatott balátlövő, Ilyés Ferenc maradt, akit egy tartózkodás mellett 139 igennel szavazott meg a küldöttgyűlés a következő ötéves időtartamra. Ilyés – aki főállásban végzi majd feladatát – jelezte, számít elődje segítségére a továbbiakban is.

A Fidesz országgyűlési képviselője leköszönő beszédében elmondta, 2015-ben több célt is kitűztek a szövetség irányításával kapcsolatban: az első és legfontosabb a stabil finanszírozás biztosítása volt. Ehhez egy új, átlátható, elszámoltatható pénzügyi rendszer kialakítása is szükséges volt, hiszen ez biztosította a támogatók, kiemelten a Szerencsejáték Zrt. élvonalbeli kluboknak nyújtott támogatásból, az MTVA jogdíjakból befolyó összegeket, amelyből jelenleg is finanszírozzák az élvonalbeli klubok mellett az NB I./B-s és NB II.-es csapatokat. Hangsúlyozta: a krízishelyzetekben – kiemelten a koronavírus-járvány során – az MKSZ saját pénzügyi kereteiből is minden erejével támogatta a magyar kézilabdázást.

Az új alapszabály értelmében a küldöttgyűlés egy alelnököt választott, a korábbi világklasszis kapus, Pálinger Katalin személyében, aki 2015 és 2023 között is betöltötte ezt a posztot.

Az elnökség tagja lett Csermely Péter, Görbicz Anita, Hajdu János, Kirsner Erika, Kökény Beatrix, Nagy László, Oláh Sándor, Schuch Timuzsin és Tállay András, míg a felügyelőbizottság elnöke továbbra is Mezei János, másik két tagja pedig Kiss István, illetve Zsódi Imre maradt.

Nem lesz házigazda Budapest a kézi-Eb-n