A szaúdi államot, úgy tűnik, nem hatotta meg különösebben az olajárak meredek zuhanása az elmúlt napokban, így az ország frissen létrehozott, újabb sportgazdasági befektetésekre szakosodott alapja megvenné az Aston Martin Forma–1-es csapatát.

Noha az istálló tulajdonosa, Lawrence Stroll a csapat szóvivője szerint kizárta a csapat értékesítését, maga Stroll elismerte, hogy megkeresték a csapat megvásárlása ügyében, ám elmondása szerint az nem szerepel a tervei között. A csapat vételára 800 millió euró körül mozoghat.

Aston Martin's Canadian driver Lance Stroll leaves pit lane as he takes part in the first practice session for the Formula One Japanese Grand Prix at the Suzuka circuit, Mie prefecture on September 22, 2023. (Photo by Peter PARKS / AFP)
Fotó: Peter Parks / AFP

A találgatásokat ugyanakkor fűti, hogy a pletykák szerint a szaúdi állami olajtársaság vezeti a tárgyalásokat, amely már most is az Aston Martin főszponzora, valamint az is, hogy a milliárdos tulajdonos fia, Lance ráunni látszik a Forma–1-es karrierjére, miután a csapathoz érkezett kétszeres világbajnok, Fernando Alonso mellett igencsak gyengének tűnnek az eredményei – írja az F1-Insider

Míg a 42 éves Alonso 174 pontjával negyedik a pilóták között, és nyolcszor a dobogóra is felállhatott, a 24 éves milliárdoscsemete mindössze 47 ponttal a tizedik helyet foglalja el. 

Ráadásul a pilóta anyja, Claire-Anne is szeretné fiát rávenni a visszavonulásra, miután idén több balesetet is szenvedett, így Szingapúrban az időmérő edzésen történt karambolja után a versenyt is ki kellett hagynia.

Gerhard Berger egykori Forma–1-es pilóta szerint, míg Stroll korábbi csapattársa, Sebastian Vettel már csak levezetni érkezett az Aston Martinhoz, és nem volt igazán motivált, addig Alonso mindig igyekszik a maximumot kihozni magából, és ezt Stroll – aki szerinte nem rossz sofőr – is érzi.

A pilóta visszavonulása nem lenne nagy meglepetés, hiszen sokak szerint inkább az apja forszírozta Forma–1-es karrierjét. Jacques Villeneuve egykori világbajnok, aki a családhoz közel lakik, elmondta, hogy a fiatalabb Strollnak saját gyakorlópályát is építettek, amely mindössze 15 percnyire van az otthonától, de a versenyző így is inkább helikopterrel járt oda mindennap.

A csapat egyik bennfentese pedig arról számolt be, hogy amikor apa és fia gyárlátogatáson járt náluk, az apa rendkívüli érdeklődést, míg a fia rendkívüli érdektelenséget tanúsított a részletek iránt.