A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) állandó tagja lett Fürjes Balázs, miután a szervezet mumbai közgyűlése a végrehajtó bizottság szeptemberi javaslatának megfelelően kedden megválasztotta a posztra. „Az elismerés és bizalom Magyarországnak, a magyar sportnak, a magyar olimpiai mozgalomnak szól, ez nyilvánvaló. Az én dolgom továbbra is az olimpiai mozgalom és a magyar sport alázatos szolgálata, egy csapattagként a sok közül. Köszönöm az egész magyar olimpiai család, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), Gyulay Zsolt elnök, egykori és jelenlegi NOB-tagunk, Schmitt Pál és Gyurta Dániel, valamint a többi bajnokunk egységes támogatását” – mondta a voksolást követően az 51 éves Fürjes, aki elsöprő többséggel, a szavazatok több mint 90 százalékával lett a NOB állandó tagja.

FÜRJES Balázs
Szabadka, 2022. október 22.
Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján a Vajdasági Magyar Szövetség központi megemlékezésén a szabadkai Népszínház Jadran Színpadán 2022. október 22-én.
MTI/Molnár Edvárd
Fürjes Balázst elsöprő többséggel választották meg a NOB állandó tagjának.
Fotó: Molnár Edvárd / MTI

Hozzátette: Schmitt tanácsaira nagyon számít a jövőben is, „négy évtizedet töltött a NOB-ban, minden a kisujjában van, mindenkit ismer, mindent tud, hatalmas tekintélye van a tagság körében”.

„Nagyon örülök és szívből gratulálok Balázsnak, ebből is látszik, hogy tavasszal jó jelöltet választottunk” – mondta Gyulay Zsolt MOB-elnök, hozzátéve, a stratégiai céljuk volt, hogy Schmitt négy évtizedes tagsága után se maradjanak állandó magyar tag nélkül, ugyanakkor azt is tudni kell, hogy itt nincsenek automatizmusok. A NOB-ba ugyanis senki sem delegálhat, egyáltalán nem kötelező, hogy legyen NOB-tag Magyarországról vagy bármilyen más országból – jegyezte meg Gyulay.

A sportvezető kiemelte, 206 nemzeti olimpiai bizottság tagja az olimpiai mozgalomnak, mégis csupán egyharmaduknak, hetvenötnek van NOB-tagja, miközben erős és feltörekvő nemzetek állnak sorba, hogy a kiszemeltjük bizalmat kapjon. Szerinte ezért olyan jelöltre volt szükség, aki amellett, hogy jó a magyar sportnak, évek óta ismert és elismert személy a NOB-ban és a nemzetközi sportdiplomáciában. 

Fürjes Balázs pedig fél év alatt célba ért, ez ritka gyors siker.

A MOB első embere úgy fogalmazott, hogy gondolkodás nélkül bevenné Fürjest a kajak négyesébe.

„A NOB-tagság szép és felelősségteljes feladat, Fürjes Balázsnak pedig megvan a tudása és a rátermettsége ahhoz, hogy jól végezze ezt a munkát is. Örömmel támogattam a pályázatát, és a következő években szívesen segítem a munkáját, amennyiben erre igényt tart” – közölte Schmitt Pál egykori MOB-elnök, akit szintén Indiában, Újdelhiben tartott közgyűlésen, 1983-ban választottak meg NOB-tagnak.

Az újonnan megválasztott tagok között Fürjes a legfiatalabb, az ötkarikás történelemben ő lett a nyolcadik magyar állandó, saját jogon és nem valamely szervezetben betöltött tisztsége miatt megválasztott NOB-tag 

  • Kemény Ferenc, 
  • gróf Andrássy Géza, 
  • Muzsa Gyula, 
  • ifj. Horthy Miklós, 
  • Mező Ferenc, 
  • Csanádi Árpád és 
  • Schmitt Pál után. 

Aján Tamás mint nemzetközi sportszövetségi elnök, Gyurta Dániel pedig a sportolói bizottság tagjaként került be. 

Fürjes Balázs állandó, saját jogon megválasztott tagként 70 éves koráig bizonyosan a NOB tagja marad, és a közgyűlésének döntésével mandátuma meghosszabbítható akár több alkalommal is. Legutóbb az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke volt, és jelenleg is tagja a 2032-es brisbane-i ötkarikás játékokat előkészítő NOB-bizottságnak.

Honfitársunk mellett bizalmat kapott az izraeli Yael Arad, a perui Cecilia Tait, malajziai Michelle Yeoh, a német Michael Mronz, a svéd Petra Sörling, a dél-koreai Kim Dzsejul és a tunéziai Merez Busszajen.