A továbbjutás szempontjából kulcsfontosságú mérkőzés vár a Ferencváros labdarúgócsapatára ma 18.45-kor a harmadik számú kontinentális kupasorozatban, a Konferencia-ligában (EKL). A Genk legyőzésével ugyanis lépéselőnybe kerülne a csoport első két helyére ácsingózó belgákkal szemben Dejan Stankovic együttese. A hazai pályán játszó Fradinak és esti riválisának egyaránt 5 pontja van a négyesben, miközben szintén öt egységgel rendelkezik az olasz Fiorentina is, amellyel az FTC a csoportkör záró fordulójában, december 14-én csap össze a Groupama Arénában. Az F csoport utolsó helyezettje, a szerb Cukaricki a kakukktojás, amely ugyan nem szólhat bele a három gárda versengésébe, de a mérleg nyelve ettől még lehet az ellene elért eredmények miatt. 

Genk's Alexander McKenzie and Ferencvaros' Aleksandar Pesic fight for the ball during a game between Belgian soccer team KRC Genk and Hungarian Ferencvaros, on Thursday 26 October 2023 in Genk, on day 3 of the group phase of the UEFA Conference League competition, in group F. BELGA PHOTO JOHAN EYCKENS (Photo by JOHAN EYCKENS / BELGA MAG / Belga via AFP)
A Fradi szerb támadójának, Aleksandar Pesicnek (jobbra) a Genk elleni hazai meccsen is pótolnia kell a sérült Varga Barnabást.
Fotó: AFP

 

Mennyi pénzt kereshet a Fradi a Konferencia-ligában? 

A csoportkörben egy győzelem 500 ezer euró (jelenlegi árfolyamon 189,55 millió forint), míg egy pontszerzés 166 ezer euróval (62,93 millió forint) növeli a kasszát, vagyis ahhoz, hogy a csoportkörös részvétel kiharcolásáért hasonlóan újabb egymilliárd forintot kaszáljon a Ferencvárosi Torna Club, veretlenül, öt győzelemmel kell megnyernie a kvartettet. Erre a két döntetlenje miatt nincs esélye, de 

ha mindhárom hátralevő meccsét megnyeri, akkor több mint 880 millió forinttal növeli az eddigi EKL-bevételeket. 

A IX. kerületiek az egy győzelmükkel és két döntetlenükkel 832 ezer eurót (315,41 millió forint) kerestek idáig a sorozat ezen szakaszában, a rajtpénzzel együtt ez az összeg 1,315 milliárd forintra rúg. 

Az igazán nagy pénzek azonban a kieséses szakaszban mozognak, amelyben

  • a 16 közé jutás 600 ezer (227,46 millió forint),
  • a 8 közé jutás 1 millió (379,10 millió forint),
  • a 4 közé jutás 2 millió (758,19 millió forint),
  • a döntőbe jutás pedig 3 millió eurót (1,14 milliárd forint) ér.

A Genk játékosának árából több NB I-es klub is megélne

A Genk játékoskeretének piaci értéke 128,50 millió euró (48,71 milliárd forint), míg az FTC-jé 48,2 millió (18,27 milliárd forint), azaz a két állomány között több mint 30 milliárd forint a különbség. A flandriaiak marokkói támadó középpályása, Bilal el-Hanusz például alapból 18 millió euróba (6,82 milliárd forint) kerül – ebből az összegből akár két-három NB I-es egyesület is megélne egy évig –, de Josheph Paintsilnek, az Európában éppen a Fradiban bemutatkozó ghánai támadó szélsőnek sincs szégyenkeznivalója a 12 millió eurós (4,55 milliárd forint) árcédulája miatt.

A budapestiek legértékesebb labdarúgója eközben a több mint 17 milliárd forintból gazdálkodó zöld-fehér klubhoz idén visszatérő ecuadori balhátvéd, Cristian Ramírez 5 millió euróval (1,90 milliárd forint) ér, akit a mali Adama Traoré és a norvég Kristoffer Zachariessen egyaránt 4,5 millióval (1,71 milliárd) követ.

Szlovák a legjobban fizetett genki focista

A Salary Sport szerint a KRC Genk éves bérkerete meghaladja a 13 millió eurót (4,93 milliárd forint), a legjobban fizetett focistája pedig több mint másfél millió eurót (568,64 millió forint) tesz zsebre évente. A 48-szoros szlovák válogatott középpályás, Patrik Hrosovsky hetente 29 ezer eurót, mintegy 11 millió forintot kap, miközben piaci értékét 5 millió euróra becsülik.