Ha esetleg nem volt elegendő, hogy szenteste tették közhírré Sir Jim Ratcliffe bevásárlását az angol labdarúgó-egyesületbe, a Manchester Unitedbe, azóta újabb részletek derültek ki az ügylettel kapcsolatban, amik hasonlóan furcsák – és ami a drukkereket leginkább aggaszthatja: szinte kivétel nélkül a többségi tulajdonosokat, az utált amerikai Glazer család tagjait védik.

British INEOS Group chairman Sir Jim Ratcliffe looks on prior to the French L1 football match between OGC Nice (OGCN) and Paris Saint-Germain (PSG) at "Allianz Riviera" stadium in Nice, southern France, on October 18, 2019. (Photo by Valery HACHE / AFP)
Karácsonyi ajándékként Sir Jim Ratcliffe 71 éves korára elérte minden focidrukker álmát: ő maga irányíthatja kedvenc csapatát.
Fotó: AFP

Az alapegyezség a következő: a többségben Sir Jim Ratcliffe tulajdonolta petrolkémiai vállalat, az Ineos 1,3 milliárd font (571,3 milliárd forint) körüli összegért szerezte meg a New York-i tőzsdén jegyzett United 25 százalékát, technikailag két részletben. 

A cég vásárolt a kizárólag Glazerék által birtokolt úgynevezett „B” részvényekből, amelyek szavazati ereje a tízszerese az „A” részvényeknek, amikből szintén bevásároltak. Mindkét típusért részvényenként 33 dollárt (11 400 forintot) fizetett a vevő.

Ezáltal a 25 százalékos összesített tulajdonosi hányad tetejébe megkapta a sportszakmai irányítás jogát és felelősségét – magyarul Glazerék immár úgy lesznek többségi tulajdonosok, hogy nem kell foglalkozniuk magával a focival. 

Lesz miből megjavítani a beázó tetőt

A labdarúgáshoz az elmúlt tíz év alapján úgysem értenek, és habár 2005 óta tulajdonosok, azóta pedig bajnokságokat, Bajnokok Ligáját (BL) és klubvilágbajnokságot is nyert a klub, akkor még a legendás menedzser, Sir Alex Ferguson irányította a csapatot, akinek tudása sok mindent elfedett. A 2013-as visszavonulása óta azonban egyszer sem volt bajnok a United, idén pedig már a csoportkörben kiesett a BL-ből. 

Egy fociklubnak azonban mégiscsak a pályán nyújtott teljesítmény az alapja, ezért is kötötte ki a gyerekkora óta United-szurkoló Ratcliffe, hogy a sportügyeket maga akarja intézni 

– és ez máris így van, hiába tart még 6-8 hétig, amíg a jogi ellenőrzések, valamint a Premier League saját, új tulajdonosokra érvényes vizsgálata lefolyik.

Manchester United's US co-chairmen Joel Glazer (R) and Avram Glazer (L) attend the English Premier League football match between Manchester United and Southampton at Old Trafford in Manchester, north west England, on August 19, 2016. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /
Joel és Avram Glazer a testvéreikkel együtt most is jól jártak.
Fotó: AFP

A karácsonyi bejelentés óta ugyanis kiderült, milyen záradékokkal egészül ki a 25 százalékos nagybevásárlás.

Egyrészt az 1,3 milliárd fontosra becsült részvényvásárláson felül további 300 millió fontot (131,8 milliárd forintot) garantálnak Ratcliffe-ék infrastrukturális beruházásra, ami a gyakorlatban a beázó tetejű stadion, illetve az elaggott edzőközpont felújítását takarja. E 300 millió fontból 200 milliót (87,9 milliárd forintot) a tulajdonosi szerkezet átalakulásának hivatalossá válásakor, a maradék 100 milliót (43,9 milliárd forintot) pedig 2024 végéig kell folyósítani.

Nem lesz edzőváltás

Viszont, amíg hivatalossá nem válik Ratcliffe-ék beszállása, Glazerék már addig is kötelesek egyeztetni velük sportszakmai kérdésekről. Ez a következőkre érvényes:

  • a januári átigazolási időszakra, azaz csakis olyan játékosokat adhat el, illetve vehet meg, kölcsönözhet ki, vagy vehet kölcsönbe a United, akikről Glazerék és Ratcliffe-ék már megegyeztek, vagy ha új név vetődik fel, akkor Glazerék kötelesek egyeztetni Ratcliffe-ékkel
  • nem rúgható, illetve nevezhető ki új sportigazgató és/vagy a férfi vagy női csapat vezetőedzője Ratcliffe-ék beleegyezése nélkül.

Miután a felek szerződése a jogi ellenőrzések után hivatalossá válik – ez valamikor február elejére várható –, mindezek kérdésekben kizárólag Ratcliffe-ék lesznek hivatottak dönteni.

A gazdasági jellegű témák, és főleg a klub részvényeinek nagyja azonban továbbra is Glazerék kezében marad, akik irányíthatják a jövő eseményeit is.

Emelkedik az árfolyam

A mostani megállapodás részleteiből ugyanis kiderültek a következők:

  • a hat Glazer testvér mindegyike eladott bizonyos mennyiséget a „B” címkéjű részvényeiből,
  • a következő három évben nem lesz osztalékfizetés (ezt a kiesést ellensúlyozza a mostani vételár), ami a legfőbb panasz volt Glazerék ellen, mivel a Premier League teljes mezőnyéből ők vették ki a tulajdonukból a legtöbb pénzt, 
  • Glazerék a megállapodástól számított egy éven belül nem adják el a klubot,
  • mindezekért cserébe viszont, ha a megállapodástól számított három éven belül eladnák az összes részvényüket, akkor részvényenként legalább 33 dollárnak kell lennie az árnak (jelenleg 20-21 dollár körül mozog).

Utóbbi pontokhoz annyi tartozik még, hogy Ratcliffe-nek elsőbbsége van: ha Glazerék el akarják adni a maradék részvényeiket, ő lesz az első, akivel tárgyalnak, de semmilyen kötelezettség sem terheli az amerikai családot.

Manchester United's Danish striker #11 Rasmus Hojlund (C) celebrates with teammates after scoring their third goal during the English Premier League football match between Manchester United and Aston Villa at Old Trafford in Manchester, north west England, on December 26, 2023. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
A játékosok a megállapodáson túl az Aston Villa legyőzésének is örülhettek.
Fotó: AFP

Most tehát a 71 éves, a Bloomberg által 13,6 milliárd dollárosra (4,7 ezermilliárd forintosra), a Times által 29,6 milliárd fontosra (13 ezermilliárd forintosra) becsült vagyonú Ratcliffe és emberei átveszik a sportirányítást. 

Ennek részeként a részvénytársaság igazgatótanácsában helyet kap Ratcliffe két Ineos-beli tulajdonostársa, John Reece és Rob Nevin, a klubvezetőségben pedig Sir Dave Brailsford, aki az Ineos sportszakágának a feje, valamint Jean-Claude Blanc, aki korábban az olasz Juventusnál és a francia PSG-nél is dolgozott a vezetőségben. 

Utóbbiak folytatják le az átvilágítást a Unitednél, amely részvényárfolyama a bejelentés óta 4-5 százalékot emelkedett.

Nem mellesleg a csapat tegnap, a Boxing Dayen rendezett fordulóban kétgólos hátrányból fordítva 3-2-re nyert az Aston Villa ellen.