Habár ősidők óta először tarolt a Premier League (PL) hónap legjobbjai díjazásán a Manchester United, azért még nincs minden rendben a csapat háza táján: a múlt hét végén egyrészt még krízisben volt a klub, másrészt a játékosai az idény eleje óta kénytelenek konfekcióruházatban játszani, mert az Adidas képtelen megfelelő minőségben legyártani az egyedileg tervezett darabokat – pedig évi 90 millió fontos (39,9 milliárd forint) szerződés kötelezi erre.

Alejandro Garnacho még az idény elején – a csicsás, csak túl szűk, ezért leselejtezett sportszárban.
Fotó: Manchester United

Régi, a modern korban viszont egyre többször emlegetett mondás a labdarúgásban, hogy a következő krízis mindig csak egy vereségre van – ez a nagycsapatok esetében vitathatatlanul igaz. A Manchester United például az egész évadot ilyen hangulatban tölti, noha ennek a hétvégének úgy indul neki, hogy a bajnokságban a legutóbbi öt fordulóból négyben győzött, továbbá

egyetlen győzelemnyi távolságra áll a legutóbbi három idényben aranyérmes, tavasszal történelmi triplát teljesítő Manchester Citytől. 

Nem mellesleg a Bournemouth lesz a következő ellenfele, amelynél a magyar válogatott balhátvédje, Kerkez Milos légióskodik.

Csakhogy a United a PL rekordbajnoka, a világ egyik – bizonyos összevetésekben „a” – legnagyobb egyesülete, bevételgeneráló erejét tekintve egyértelműen kiemelkedik, ezáltal a köz sokkal hajlamosabb kritizálni, és akár kinevetni. Márpedig erre ok is akad – habár nem az együttes saját hibájából.

Szűk a zokni, szűk a póló

A Unitedet ugyanis az Adidas öltözteti, melynek megvannak a maga gondjai a focitól távol, miközben valamelyest üzleti irányt is vált. Ám az aligha fér bele, hogy használhatatlan felszereléseket szállítson egyik legnagyobb ügyfelének – márpedig Manchesterben ez történt.

Ez pedig André Onana meze, amelyet az előző idény véleményei alapján szabtak szűkre.
Fotó: Manchester United

A mezőnyjátékosok ugyanis arra panaszkodtak, hogy a klubjelvényben található ördöggel díszített sportszár (nem szakértőknek: a hosszú szárú zokni) túl szoros, ezért vádlitájon elkezdtek lyukakat vagdosni bele, hogy kényelmesebbé váljon. Ezért az Adidas a térbeli hatást kiváltani hivatott vonalacskákkal meg az ördöggel tuningolt modell helyett ijedtében kénytelen volt olyanokat adni, amilyeneket bárki megvehet a boltban: egyszínűt, feketét, három csíkkal a tetején. A vállalat szerint ez ugyanolyan magas színvonalú termék, mint az egyénileg tervezett.

A Premier League legnagyobb értékű szerződése 

A kapus André Onana pedig arra panaszkodott, hogy túl szűk a meze, amely így gátolja a mozgásban, úgyhogy ő meg olyan replikapólóban kezdett el védeni, amilyenhez a szurkolói boltban lehet hozzájutni, mivel az sokkal lazább szabású. E témában kevéssé bűnös az Adidas: 

az előző évad kapusai ugyanis még azt jelezték, hogy túl bő a felöltőjük, a német tervezők ezért vettek beljebb a ruhákból 

– csak aztán a nyáron a csapat lecserélte a kapusait, nekik pedig már nem tetszett a módosított és persze ilyen formában legyártott mez.

Mindez akár a sportteljesítményre is hatással lehet, ezért a Manchester United az ősz eleje óta részben bolti cuccokban játszik – miközben az egész PL legnagyobb értékű szerződésében áll az Adidasszal.

 

A német cég 2014-ben tért vissza a Unitedhez, és idén nyáron toldotta meg a két év múlva lejáró megállapodását vele egy újabb évtizeddel 2035-ig. Ez a frissített szerződés már évi 90 millió fontot garantál a klubnak, és mindenki jól jár vele – leszámítva a szűk ruhában kényelmetlenkedő játékosokat –, miután osztoznak a drukkereknek eladott termékek bevételein, azok pedig rekordokat döntöttek a nyáron.

Húszféle ruhakombináció néhány hónap alatt

Az említett problémák miatt a Museum of Jerseys szakhonlap regisztere szerint a ManU már húszféle kombinációban szerepelt a szezonban, ami elképesztően magas szám, főleg, ha azt vesszük alapul, hogy van háromféle szett, mindegyik három résszel (mez, nadrág, sportszár). Csakhogy a sportszárakból már vagy négyfélét használt a csapat. 

Egyébként a szeptember elejére kiderülő problémákkal kapcsolatban az Adidas azt mondta, legkésőbb november végére megoldja, ám már a Mikulás is távozott, a focisták pedig továbbra is konfekcióban játszanak.