A harmadik számú európai labdarúgó-kupasorozat, a Konferencia-liga (EKL) utolsó, hatodik fordulójában a Ferencváros az olasz Fiorentinát fogadja hazai pályán 18.45-kor. A magyar bajnok győzelemmel csoportelsőként a nyolcaddöntőben folytathatja a szereplését, döntetlennel viszont februárban játszania kell a 16 közé jutásért. Ha kikap, akkor – a négyes másik mérkőzésének eredményétől függően – akár ki is eshet. A találkozó tétje pénzben is mérhető: a győzelem 500 ezer euró (jelenlegi árfolyamon 189,90 millió forint), a döntetlen 166 ezer euróval (63,05 millió forint) növeli a kasszát.

20231005_1015_KAR
A Fradi a nemzetközi porondon idén több mint kétmilliárd forintot gyűjtött.
Fotó: Árvai Károly / Nemzeti sport

Kétmilliárd forint már a zsebben

A Ferencvárosi Torna Club a sorozatban kétszer győzött, háromszor ikszelt, ami a kilenc pont mellett – mindent összegezve – 5 521 000 eurós (mintegy 2,1 milliárd forint) bevételt eredményezett. Az igazán nagy összegek persze a kieséses szakaszban mozognak, amelyben

  • a 16 közé jutás 600 ezer (227,88 millió forint),
  • a 8 közé jutás 1 millió (379,80 millió forint),
  • a 4 közé jutás 2 millió (759,60 millió forint),
  • a döntőbe jutás pedig 3 millió eurót (1,14 milliárd forint) ér.

Variációk a továbbjutásra

A második helyen álló ferencvárosiak sikerükkel megelőznék a kétpontos előnnyel éllovas Fiorentinát, és ezáltal 

csoportgyőztesként csak a márciusi nyolcaddöntőben folytatnák a szereplésüket, amellyel mintegy 418 millió forintot kaszálnának.

A döntetlen szintén biztos továbbjutást érne Dejan Stankovic csapatának, viszont másodikként februárban pályára kellene lépnie a 16 közé jutásért az Európa-liga egyik csoportharmadikja ellen.

Ha a firenzei együttes győzne a Groupama Arénában, akkor az FTC-nek nem a saját kezében lesz a sorsa, ugyanis így a harmadik helyezett belga Genk hazai pályán a pont nélkül sereghajtó szerb Cukaricki legyőzésével pontszámban utoléri a Fradit. Ez esetben pedig – mivel az egymás elleni eredmény a két döntetlen nyomán nem dönt a felek között – a gólkülönbség határozna a továbbjutásról. Mivel ebben a mutatóban jelenleg kettővel jobb a IX. kerületi gárda, a kétgólos veresége esetén már bármilyen genki siker a kupabúcsút eredményezné neki – ahogy a kétgólos belga győzelem és a minimális kudarca is.

Az igazán érdekes helyzet akkor alakulna ki, ha a mieink eggyel kapnának ki, míg a belga alakulat eggyel nyerne, a gólkülönbség ebből adódóan egyenlővé válna. Még az is előfordulhat, hogy a mérleg nyelvét a sportszerűség billentené el, ebben jelenleg jobb az Üllői úti társaság a 12 sárga lapjával (a genkieknek 15 sárga és egy piros lapjuk van).

20231005_1022_KAR
A Fiorentina (lilában) játékoskeretének piaci értéke mintegy 200 millió euróval meghaladja a Ferencvárosét.
Fotó: Árvai Károly / Nemzeti Sport

 

Brutális a különbség a két csapat piaci értéke között

A vendégek keretének piaci értéke (246 millió euró) mintegy 200 millió euróval, vagyis majdnem 76 milliárd forinttal meghaladja a Fradiét (48 millió euró). Ebből látható, hogy játékosok minősége között is jelentős a különbség: az olaszok jobbszélsője, Nicolás González például a Transfermarkt szerint 30 millió eurót ér, de 13 másik futballistájuk ára is bőven 10 millió felett van. 

A több mint 17 milliárd forintból gazdálkodó zöld-fehérek legértékesebb labdarúgója eközben a klubhoz idén visszatérő ecuadori balhátvéd, Cristian Ramírez 5 millió euróval, akit a mali Adama Traoré és norvég Kristoffer Zachariessen egyaránt 4,5 millióval követ.

A meccset az M4 Sport és a Kossuth rádió élőben közvetíti.

Konferencia-liga, F csoport, 6. (utolsó) forduló

Csütörtök:
KRC Genk (belga)–Cukaricki (szerb) 18.45
Ferencvárosi TC–Fiorentina (olasz) 18.45

A tabella:

  1. Fiorentina    5   3  2  –  13-5  11 pont – már továbbjutott
  2. Ferencváros   5   2  3  –   8-5   9
  3. KRC Genk      5   1  3  1   6-5   6
  4. Csukaricski     5   –  –  5   2-14   0