Ismét kifizetődött az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronado állhatatossága: a jövő hónapban a 39. születésnapját ünneplő portugál az óév utolsó napjaiban is szerzett gólokat, ezzel pedig a 2023-as lista élére került: 54 találattal zárta ugyanis az évet, azaz mindenkinél többet.

Egyéni díjak tekintetében Cristiano Ronaldo még jobban áll, mint az egyszeres aranylabdás Karim Benzema – utóbbit azonban Vara Barnabás már beelőzte a listán.
Fotó: FAYEZ NURELDINE

A labdarúgás statisztikai érdekességeivel foglalkozó szervezet, az IFFHS ismét elkészítette a világ legjobb gólszerzőit összegző listáját. Ez sokáig a PSG-nél a szerződése utolsó évét töltő 

francia Kylian Mbappé és a nyáron a Tottenhamtől a német Bayern Münchenhez igazoló Harry Kane versenyfutását hozta,

 ám ők túl korán mentek pihenni és ünnepelni. 

Cristiano Ronaldo sosem áll le

Amikor ugyanis a PSG és a Bayern befejezte a versenyévet, a szaúdi al-Nasszrnek még volt hátra három meccs, Cristiano Ronaldo pedig kihasználta a tartalékot: december 22-én egy, 26-án kettő, 30-án ismét egy találatot szerzett, így végül 54 góllal zárta az évet.

 

Érdekes, hogy a Manchester Cityvel minden létező sorozatot megnyerő norvég Erling Haaland egy hónapja még az élen állt a versenyben, de aztán megsérült, így nemcsak a győzelemről, a dobogóról is lemaradt.

Ronaldo azonban lebírhatatlan: a mostani a kilencedik sikere ezen összevetésben.

Varga Barnabás aranylabdás és más világsztárok előtt

Mindeközben a hazai NB I gólkirálya, a nyáron Paksról a Ferencvárosba szerződő Varga Barnabás a 39 góljával befért a top 10-be, ami önmagában is elismerésre méltó, úgy meg pláne, ha megnézzük, micsoda világsztárokat előzött meg.

VARGA Barnabás
Varga Barnabás a nyáron gólkirályként igazolt át Paksról a magyar bajnok Ferencvároshoz.
Fotó: Koszticsák Szilárd

Mögötte végzett például az aranylabdás és világbajnok francia Karim Benzema, valamint a legutóbbi idényben Bajnokok Ligája-döntős és ugyancsak világbajnok argentin Lautaro Martínez. Ugyancsak hátrébb zárt Szoboszlai Dominik csapattársa, az angol Liverpoolban légióskodó egyiptomi Mohamed Szalah, illetve az olasz bajnok Napoli csatára, a nigériai Victor Osimhen.