Kiverte a biztosítékot az egyiptomi Mohamed Szalah posztja a közösségi médiában. Szoboszlai Dominik liverpooli csapattársának az volt a legfőbb bűne, hogy közzétett egy fotót a karácsonyfájáról, amelyhez mellékelt egy feliratot. Ebben az Izraelt és Palesztinát érintő konfliktusról posztolt és boldog karácsonyt kívánt követőinek. Sokan azért háborodtak fel, mert a muzulmánok hagyományosan nem ünneplik a karácsonyt, és úgy gondolják, muszlim létére a 31 éves támadó mégis a kereszténység egyik legnagyobb ünnepét hirdeti – írj a Daily Mail.

Szoboszlai Dominik (jobbra) és Mohamed Szalah (középen) a Liverpool húzóemberei a mostani idényben.
Fotó: AFP

A brit bulvárlap egy héttel ezelőtt egyébként még arról cikkezett, hogy a szaúdi al-Ittihad hamarosan ismét célba veszi a lejáró szerződéssel rendelkező Szalaht, miután a nyáron már egyszer kikosarazta az észak-angliai fociklub. A hírek szerint 

akkor 200 millió fontot (87,81 milliárd forint) tettek volna le az asztalra az arabok az afrikai gólvágóért,

de a liverpooliak végül ellenállni tudtak a mesés ajánlatnak. 

A Daily Mail felidézi: a legutóbbi átigazolási időszakban a Saudi Pro League (SPL) egyesületei 750 millió fontot (329,28 milliárd forint) költöttek új játékosokra, ám a kiadásaik jövőre lelassulnak, mivel a következő 18 hónapra a bevételeik túlnyomó része a már korábban értékesített közvetítési és kereskedelmi szerződéseikhez kötődnek. A cikk megjegyzi, Mohamed Szalah megszerzése fontosabb lehet még Cristiano Ronaldo leigazolásánál is.

Imádkozás, evőszünet, elmaradt pezsgőzés – Angliában odafigyelnek a muszlimokra

Korábban a Világgazdaság is beszámolt arról, hogy állítólag létezik egy lista, amelyen azok szerepelnek, akik kiváló játékosok, miközben a vallásuk is azonos a Szaúd-Arábiában gyakorolttal – így a világ tíz legjobb bajnoksága közé vágyó szaúdi profiliga globális arcai lehetnek. Szalah pedig egyértelműen ott van ezen a listán.

A világhírű Premier League- (PL-) stadionokban azonban – köztük a londoni Wembley-ben vagy a manchesteri Old Traffordon – lehetőséget teremtettek a muzulmánoknak az imádkozásra, ráadásul az alkoholfogyasztást tiltó iszlám tisztelete miatt a liga már pezsgőt sem ad a mérkőzés legjobbjának. 

Mintegy félszáz muszlim játszik ugyanis a PL-ben, amelyben ramadán idején még azt is bevezették, hogy napnyugtakor a hőségkor megszokott ivópauzához hasonló evőszünetet is beiktassanak a játékvezetők, hogy a napközben böjtölő muzulmán labdarúgók magukhoz vehessenek némi energiazselét, esetleg gyümölcsöt. 

Tehát Angliában odafigyelnek a muszlim futballistákra, Mohamed Szalah pedig részben ezért is érzi jól magát Liverpoolban. Egykori csapattársa, az azóta már az araboknál játszó brazil Fabinho szerint nem is megy sehová.

Szalah számos rekordot megdöntött Angliában, több mint 200 gólnál jár liverpooli mezben.
Fotó: AFP

Liverpoolban is megvan mindene

Mégpedig azért, mert az egyiptomi klasszis a 'Pool egyik legfontosabb láncszeme, ezt a fizetési rangsorban betöltött pozíciója is jól tükrözi. Szalah 18,2 millió fonttal (7,99 milliárd forint) a legjobban kereső liverpooli, ráadásul a külsőségekre is ad. Garázsában többek között egy

  • Lamborghini Aventador (271 ezer font, 118,98 millió forint), 
  • egy Mercedes-Benz SLS AMG Roadster (176 ezer font, 77,27 millió forint) és
  • egy Bentley Continental GT (160 ezer font, 70,25 millió forint) is pihen, 

de ha kedve szottyan, akkor a Range Rover Sport SVR-jét, a Mercedes AMG GLE Coupéjét, az Audi Q7-ét, sőt a régi Toyota Camryját is vezetheti. 

Sokan mégis meg vannak győződve arról, hogy a busás szaúdi pénz helyett ezúttal (is) a karriert, az újabb rekordokat választja és marad a Premier League-ben.