Sportgazdaság

Gyászol a sportvilág: elhunyt a négyszeres világbajnok brazil focilegenda

Meghalt nemzetközi labdarúgás egyik legmeghatározóbb alakja, Mario Zagallo. A brazil válogatott egykori szélsője és edzője négy alkalommal is megnyerte a világbajnokságot, kétszer játékosként, kétszer pedig edzőként. Zagallo 92 éves volt.

Meghalt Mario Zagallo, aki játékosként és edzőként négyszer is megnyerte a labdarúgó-világbajnokságot.

(FILES) This 12 July 1998 file photo shows Brazilian national soccer team coach Mario Zagallo during the World Cup final against France in which Brazil lost 0-3. Brazilian football legend and four-time world champion Mario Zagallo died January 5, 2024 at the age of 92, a statement on his official Instagram account said. (Photo by Gabriel BOUYS / AFP)
Fotó: AFP

Zagallo 1958-ban és 1962-ben játékosként lett világbajnok, 1970-ben pedig ő volt az edzője a minden idők legjobb válogatottjának tartott brazil csapatnak, amelyben Pelé, Jairzinho és Carlos Alberto is játszott. Utolsó világbajnoki címét 1994-ben szerezte, ekkor Carlos Alberto Parreira segédedzője volt – írta meg a BBC.

Zagallo még 1998-ban is döntőbe jutott, ekkor ismét vezetőedzőként ült a válogatott kispadján, de az ötödik világbajnoki címét Franciaország elhappolta előle.

Zagallo volt az első ember, aki játékosként és edzőként is világbajnok lett. 

Ezt a bravúrt azóta csak a német Franz Beckenbauer és a francia Didier Deschamps érte el.

Brazília a labdarúgó-világbajnokságok legsikeresebb nemzete, öt alkalommal nyerték el az arany trófeát. Zagallo volt a brazil foci egyik legfontosabb személyisége.

1950-ben ott volt szurkolóként a Maracana stadionban, amikor a döntőben Brazília kikapott Uruguaytól. Ez volt a világbajnokságok történetének legtöbb nézőt vonzó meccse, a Maracanában 200 ezer ember gyűlt össze.

Zagallo volt az utolsó élő tagja az 1958-as vb-győztes brazil válogatottnak 

(azok közül, akik a döntőben is játszottak).

Klubszinten a brazil Américában, a Flamengóban és a Botafogóban játszott. Ezekkel a csapatokkal összesen 33 kupát emelhetett a magasba, mielőtt 1965-ben visszavonult. Edzői pályafutását öt évvel később kezdte, 38 évesen a Botafogo vezetőedzője lett.

 

Pelé legenda Mario Zagallo világbajnokság Brazília
Kapcsolódó cikkek