Tovább mélyül a patinás liverpooli futballklub, az Everton FC válsága, amely nemcsak a focipályán nyújtott harmatos teljesítményben, de a zöld asztalnál is megmutatkozik. Az orosz kézből várhatóan hamarosan amerikaiba átkerülő klub tulajdonosváltása ugyanis egyáltalán nem mondható zökkenőmentesnek, legújabb fejezete épp arról szól, hogy a potenciális befutó, a 777 Partners amerikai befektetési társaság másfél hónapos haladékot kért az átvétel feltételéül szabott források előteremtéséhez.

Liverpool,,Merseyside,,Uk,,February,2017:everton,Football,Club,Stadium,Facade,,Showing
Az Everton, Liverpool kék felének címere hamarosan lekerül a régi stadion homlokzatáról /  Fotó: Shutterstock

Hosszabbításra játszanak a liverpooliak

A Bloomberg a zuhanyhíradóból arról értesült , hogy a jövő hétfőn lejáró határidő kitolását egy 158 millió fontos rendezése tette szükségessé, ezt az összeget a 777 Partnersnek napokon belül át kellene utalnia egy másik amerikai befektetési társaságnak, nevezetesen az MSP Sports Capitalnek, amely korábban ezt a pénzt a szentély, azaz Goodison Park helyébe lépő, a Bramley Docksban épülő ultramodern, új stadion felépítéséhez adta. Cserébe 25 százalékot kért az Everton FC-t üzemeltető társaságból. A stadion már javában épül, mire az ügylet tavaly augusztusban összeomlott.

Amennyiben a hitelt nem tudják visszafizetni időben, akkor viszont az MSP ölébe hullik a klub. Nem lenne ismeretlen helyzet a számukra, hiszen ennek a sportbefektetési társaságnak részesedése van

  • a bundesligás FC Augsburgban
  • a spanyol másodosztályú AD Alorconban,
  • a portugál első ligás GD Estorilban
  • és a belga másodosztályú SK Beverenben. 

Persze a 777 Partners sem kispályás szereplő, tulajdonrésze van az olasz Genoa CFC-ben és a spanyol Sevilla FC-ben.

A csúszás az álmos könyvek szerint sok jót nem jelent. A miami székhelyű 777 Partners mindenesetre eltökéltnek látszik és mielőbb birtokon belülre szeretne kerülni, hogy felvirágoztassa Liverpool legrégebben, 1878-ban alapított, egyszersmind legnépszerűbb klubját.

Dilettáns vezetés, szárnyaszegett csapat

Sportközgazdászok szerint a Premier League vezetése nem volt toleráns az amerikaiakkal szemben, az átvételhez megszabott kurta határidő és a csapatot sújtó pontlevonások is erre utalnak. A Premier League a múlt hónapban adta ki a feltételes engedélyt a tulajdonosváltáshoz, de ezzel 

nem könnyítette meg a 777 Partners dolgát, hogy a dilettáns korábbi vezetés és az orosz kapcsolat által hátrahagyott salakot kitalicskázza a Goodison Parkból, illetve a mostani keret hasznavehetetlen, de jól fizetett „szakdolgozóit” szélnek eressze.

A 777 Partners még tavaly szeptemberben állapodott meg a nemzetközi szankciókkal sújtott orosz oligarcha, Aliser Uszmanov kijáró emberével, az iráni származású Farhad Moshirivel a klub átvételéről, ezt az ügyletet azóta folyamatosan vizsgálja a Premier League. 

A múlt hónapban a Bloomberg arról írt, hogy a Premier League igazgatótanácsa hajlik ugyan az üzlet jóváhagyására, ám ehhez egy sor feltételt nevesített, első helyen az új stadion megépítésének finanszírozásához várt el kötelezettségvállalásokat, de a klub működtetéséhez szükséges források garantálását is előírta. 

Liverpool, Everton 
Sydney,,Australia,-,November,20:,Everton,Players,Watch,On,In
Pickford a kapuban, büntetőpárbajra készül a csapat egy korábbi mérkőzésen / Fotó: Shutterstock

Korábban az is kiderült, hogy Usmanov Moshirin keresztül még betolt 400 millió fontot az Evertonba az amerikaiak színrelépése előtt, hogy megkönnyítse az üzletet és jó árat kaphasson a klubért. 

Ám ha az fennállása óta először kiesne az első osztályból – amire a forma, a helyezés és Premier League rigorózus szabályzata miatt reális esélye van – akkor azzal a vételár megtérülése is megkérdőjeleződik, mert a Championshipből visszakerülni a Premier League-be korántsem egyszerű feladat. A visszafelé vezető úton olyan csapatok buktak el, mint

  • a Bolton Wanderers,
  • a Reading,
  • a Charlton Athletic,
  • a Wigan Athletic
  • vagy a Derby County.

Az említettekben az a közös, hogy szűk másfél évtizeden belül mindannyian megfordultak az első osztályban, s most a harmadik ligában kergetik a pettyest – több, kevesebb sikerrel. Az Everton előnye velük szemben az, hogy az 52 ezres és 62 ezresre bővíthető új stadionban is garantált lesz a telt ház. (A Goodison Park befogadóképessége 39,5 ezer fő). 

Bár ha kiesnek, akkor a városi rivális, az FC Liverpoolhoz szerződött Szoboszlai Dominikkal legfeljebb akkor találkozhatnak a nézők, ha a ligakupában összesorsolják a két csapatot.

A Bramley Docksban épülő Everton stadionban a tervek szerint a nyitó mérkőzést 2025 augusztusában játszhatják, s még az is lehet, hogy az első osztályba frissen visszatérő, ütőképessé tett és jól menedzselt csapat fogadhatja itt az ellenfeleit. 

Liverpool, 
 merseyside,,Uk,-,1,May,2021.,Aerial,View,Of,Goodison
A Goodison Parkot lebontják, helyén lakópark és irodatömb épül /  Fotó: Shutterstock

A pénzügyi fair play szabályainak áthágása miatt a múlt hónapban hat, a napokban pedig újabb két pontot vontak le a kékektől. Vélhetően ezzel a szankcióval már erodálják tovább a klub bennmaradási esélyeit. Az Everton jelenleg a 17. helyen áll a 20 csapatos mezőnyben, két ponttal a még bennmaradást jelentő vonal fölött. Még hét mérkőzése van hátra, sorozatban

  • a Chelsea (ápr. 15, idegenben)
  • a Nottingham Forest (ápr. 21, otthon)
  • az FC Liverpool (ápr. 24, idegenben)
  • a Brentford (ápr. 27, otthon)
  • a Luton Town (máj. 3, idegenben)
  • a Sheffield United (máj. 5, otthon)
  • az Arsenal (máj. 19, idegenben)

lesz az ellenfele. A fentiekből kiderül, hogy lesz még egy liverpooli derbi is. Az Everton két bajnokesélyessel és a közvetlenül mögötte áll négy csapatból közül hárommal csap össze, azaz mind a bajnoki címbe, mind kiesők „kijelölésébe” beleszólhat.

A Goodison Park helyén egyébként 82 millió fontos beruházásban 173 egységből álló lakóparkot húznak fel, és a 4738 négyzetméter összterületű irodakomplexumot alakítanak ki, ehhez a tulajdonos Everton FC 2021-ben már megkapta az engedélyt a városi tanácstól.