Sportgazdaság

Csúcsvezetők üzenik: sportoljon többet, ha jobb menedzser és stratéga akar lenni

A közelgő párizsi olimpia is apropót szolgáltatott ahhoz, hogy az 1909-ben, a franciaországi Angers-ben alapított ESSCA School of Management International magyarországi kampusza konferenciát szervezzen a sport és a vezetői képességek témájában. Nagy tapasztalattal rendelkező vállalatvezetők és az egyetem vezetői beszéltek arról, hogy milyen fontos készségeket és képességeket fejleszt a sport, és ezek miként emelhetők át a napi vállalatvezetési munkába

A nemrégiben lezajlott panelbeszélgetés részvevői – köztük magyar cégvezetők – arról osztották meg tapasztalataikat, hogy 

  • milyen szerepet játszik az életükben a sport, 
  • milyen jelentősége van a menedzsment készségek alakításában, 
  • milyen erősségekkel bír az, aki rendszeresen, keményen sportol. 
Marathon,Running,In,The,Light,Of,Evening,running,On,City,Road
Menedzser készségek szint minden sporttal fejleszthetők (Fotó: Shutterstock)

Jean Charroin, az ESSCA School of Management főigazgatója úgy fogalmazott: „Azt vizsgáljuk, hogy miként lehet a sport katalizátora azon elkötelezett és felelősségteljes vezetők képzésének, akik tisztában vannak a saját társadalmi hatásukkal. A társadalmi felelősségvállalás kérdését úgy integráljuk a sport által is vezérelt menedzsmentbe, hogy azzal változást inspirálhassunk a társadalomban.” Deli-Gray Zsuzsa, az ESSCA Budapest igazgatója elmondta, hogy a párizsi olimpiai játékok tiszteletére a Budapesti Francia Intézettel együttműködve szervezték a kerekasztal beszélgetést.

Mi vihető át a sportból a vállalati kultúrába?

„Véleményem szerint sok párhuzamosság található a sport és a vállalati kultúra között. A professzionális sportra összpontosítva azonban nem veszik figyelembe a sport, mint tömegek szabadidős tevékenységének sajátosságait” – figyelmeztetett David Ranc, az ESSCA professzora.

Kockázatot vélt felfedezni Dr. Julien Jouny-Rivier, az ESSCA docense abban, hogy a csapatsportok köré felépített marketingkampány során az egyént kiemelik a többiek közül. Ez veszélyeztetheti a kampány által közvetített értékek megértését, valamint az érintettekre gyakorolt hatást is a szakmai jövőjük szempontjából.

A sport felkészít a menedzsmentre

A beszélgetés három magyar szereplője három különböző sportágat és annak filozófiáját képviselte, amikor személyes érintettségükről meséltek. Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley Hungary ügyvezető igazgatója profi sakkozó, és felidézte, gyermekkorától kezdve meghatározó szerepet tölt be az életében a sakk. Az általában köztudott, hogy ez a szellemi sport erőteljesen fejleszti a logikát és a stratégiai gondolkodást, de Fogarasi szerint a mintafelismerést, az alkalmazkodóképességet és a nyomás alatti döntéshozatalt is. Illetve nagy szerepe van a sakknak az ellenállóképesség, a kreativitás és az innováció kialakításában. „Ez segít abban, hogy kitűnjünk a mai összetett üzleti környezetben” – mondta. 

Sport és menedzsment: David Ranc, Vaszkun Balázs, Nemecz István és Fogarasi Norbert az ESSCA konferenciáján (Fotó: ESSCA)

„A játékelmélet azt sugallja, hogy a harcművészetek jelentősen javítják a társadalmi interakciókat. A harcossá válás arról szól, hogy megtanulunk szembenézni a kudarccal. A harcoktató élete a tér ellenőrzéséről és a pozitív hatásra való törekvésről szól” – fejtette ki  Vaszkun Balázs, a Galloman Fordító és Tolmácsiroda ügyvezető igazgatója, az ESSCA volt diákja.

Nemecz István, az Accace Hungary ügyvezető igazgatójának a futás a szenvedélye. A szakember mesélt az útról, ahogy az első margitszigeti körből később félmaraton lett, a sport stresszoldó hatását emelte ki. „Számomra a sport segít csökkenteni a feszültséget és energiát ad az új kihívásokhoz. A cégen belüli sporttevékenységet pedig felhasználjuk csapatépítésre, a munka felgyorsítására” – foglalta össze. 

A beszélgetés során szóba került a fair play kérdése, az etika szerepe az üzleti világban, ahogy az is, hogy maga a sport nyelvezete milyen hatékonyan alkalmazható az üzleti szókészletben is.

A Figyelő konferenciák rendezvénysorozat keretében a Mediaworks Hungary Zrt. a Napidoktor támogatásával egészségügyi konferenciát rendez Csak egészség legyen! címmel. A május 28–29-i kétnapos konferencián olyan fontos témákról is lesz szó többek között, mint a paradigmaváltás az egészségügyben, a gyógyszeripar kitörési pontjai, a mesterséges intelligencia szerepe és a korszerű táplálkozás.

 

ESSCA menedzsment egészségügyi konferencia cégvezető Párizs 2024
Kapcsolódó cikkek