Telekommunikáció

Létrejöhet a régióban a „Telekom East”

Dominique Leroy, – a Magyar Telekom többségi részesedését is tulajdonló – Deutsche Telekom Európa-üzletágért felelős igazgatósági tagja rendkívül széttagoltnak látja az európai távközlési piacot.

Míg az Egyesült Államokban három országos mobiltelefon-társaság működik, az 27 országában mintegy 100 vállalat tevékenykedik az ágazatban – hívta fel a német Rheinische Post és General-Anzeiger újságíróinak a figyelmét a napokban a két kontinens piaci helyzete közötti lényeges különbségre Dominique Leroy, a Deutsche Telekom (DT) Európa-üzletágért felelős igazgatósági tagja.

Aki közgazdászként tekint a széttagolt európai piacra, rögtön átlátja, hogy konszolidációra van szükség

– fűzte hozzá. Az üzletasszony e téren különösen Kelet-Európában lát nagy lehetőségeket, ahol a DT-nek 10 országban vannak nemzeti, illetve regionális szinten működő mobilos és vezetékes cégei.

Ezért Leroy szerint nagyobb cégegyesülések nélkül is meg lehetne valósítani némi konszolidációt.

A német konszern azonban újabb felvásárlásokat is mérlegel, különösen Közép- és Kelet-Európában. Emellett partnerségre is törekszik az európai piacvezető, főként a száloptikai hálózatok bővítésében.

Fotó: Oliver Berg / dpa / AFP

Dominique Leroy azt is kiemelte az interjúban, hogy a Deutsche Telekom szerinte sokkal decentralizáltabb megközelítést alkalmaz, mint például a Vodafone. Vannak egyértelműen meghatározott helyi feladatok, mint például a tarifaszerkezet kialakítása, ugyanakkor kihasználják a szinergiákat is. Bár a fontos alaptechnológiákat – mint amilyen például az 5G – a németországi központ határozza meg, a csoport leányvállalataitól is importálnak ötleteket – hangsúlyozta.

A közelmúltban Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő befektetési igazgatója is említette lapunk hasábjain a Deutsche Telekom Németországon kívüli európai érdekeltségei kapcsán a méretgazdaságossági szempontokat, amelyekre tekintettel felvázolta ezeknek a társaságoknak egyfajta „Telekom East-té” való összegyúrását.

A DT részvényei amúgy – döntően T-Mobile US nevű amerikai leány teljesítményének köszönhetően – az utóbbi időben emelkedő pályára álltak.

Magyar Telekom Dominique Leroy mobilcég Deutsche Telekom AG
Kapcsolódó cikkek