Telekommunikáció

Beperelhetik a Facebookot a kiszivárgott adatok miatt

Több állami és szövetségi per előtt állhat a Facebook, amelynek ráadásul arra is fel kell készülnie, hogy a felhasználók is pert akasztanak a nyakába személyes adataik hanyag kezelése miatt – állítják a Bloombergnek nyilatkozó jogászok.

Több mint félmilliárd Facebook-felhasználó adatai kerültek nyilvánosságra egy internetes fórumon április első hétvégéjén.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a felhasználók teljes nevét, születési idejét, lakhelyét, telefonszámát, email-címét és egyéb, személyes információit is tartalmazó adathalmazt még 2019-ben szerezhették meg a Facebook védelmi rendszerét feltörő hackerek.

Az adatlopás több mint száz ország összesen mintegy 533 millió felhasználóját érinti.

Fotó: Shutterstock

Közülük 32 millió amerikai most joggal gondolkodhat azon, hogy perre megy a közösségi médiaplatform üzemeltetőjével.

A Bloomberg rádió csütörtöki adásában megkérdezett jogi szakértők szerint ezt jó okkal tehetnék, hiszen a nyilvánosságra került adatok a kiberbűnözők számára nagyon is értékesek, és számos visszaélésre adnak lehetőséget.

A Facebook azt állítja, a biztonsági rendszerében található, az adatlopást lehetővé tevő hibát, már 2019-ben kiküszöbölte. Hangsúlyozták azt is, hogy a múlt hétvégén kiszivárgott adatok több évesek, és sok esetben elavultak lehetnek.

Ám az adatlopás tényéről a megkárosított felhasználókat nem értesítették, így az sem világos, hogy a most kiteregetett adatok először kerültek nyilvánosságra, vagy azokkal bűnözői csoportok már korábban visszaéltek, és most úgy döntöttek, közszemlére teszik azokat.

A Bloombergnek nyilatkozó jogi szakértők szerint az is tüzetes vizsgálat tárgya lehet, hogy a Facebook az ágazat felügyeletét ellátó Szövetségi Kereskedelmi Tanácsot (FTC) tájékoztatta e az platformot ért támadás súlyosságáról. Erre ugyanis egy 2012-es megállapodásban kötelezettséget vállalt, ám jelen állás szerint a felügyeletnek még arról sincs információja, hogy a most nyilvánosságra került adatokat egy vagy több támadás során lopták-e el.

https://www.vg.hu/vallalatok/infokommunikacio/igy-deritheto-ki-hogy-a-hetvegen-feltortek-e-a-facebook-fiokod-3667030/

Kapcsolódó cikkek