Telekommunikáció

Trendfordulóhoz érkezett az okostelefonok piaca

Negyedével nőtt a gyártók által leszállított okostelefonok száma az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, az 5G terjedése is érezteti már hatását.

Az év első három hónapjában 345,5 millió okostelefont szállítottak le világszerte a gyártók, ez éves összevetésben 25,5 százalékos növekedés – derül ki az IDC elemzéséből. A jelentős növekedésben meghatározó szerepet játszott Kína, ahol 30 százalékkal bővült az okosmobilok értékesítése a kutatócég előzetes adatai szerint, míg az Ázsia és Óceánia térségben (Kína és Japán nélkül) 28 százalékos fejlődést mértek.

A vártnál gyorsabban tér magához az okostelefonok piaca, ami azt mutatja, hogy egészséges kereslet van a készülékekre. Ám miközben örülünk ennek a jelentős növekedésnek, ne feledkezzünk meg arról, hogy a járvány miatt 2020 első három hónapja nagyon gyenge eredményeket hozott, Kínában szinte teljes lezárás volt, és az ellátási láncban is hatalmas zavarok voltak. Ennek ellenére az idei első negyedéves növekedés valós, hiszen például 2019 első három hónapjához képest is 11 százalékkal bővült a gyártók által leszállított eszközök száma. Ez több tényezőnek tudható be, egyrészt az elmúlt években sokan kivártak az új készülékek beszerzésével, hosszabb lett a telefonok életciklusa, ami részben azzal magyarázható, hogy a fogyasztók és a vállalkozások is már az 5G-s mobilokat várták. Az év elején tapasztalt jelentős felfutásban szerepet játszott az is, hogy egyre több helyen válnak elérhetővé az 5G-s szolgáltatások, így akik eddig kivártak, most beszerzik az új generációs mobilhálózattal kompatibilis eszközöket

– mutatott rá Nabila Popal, az IDC mobileszközökkel foglalkozó kutatási igazgatója.

Fotó: Kallus György / VG

Az első negyedév nemcsak a régóta nem tapasztalt látványos növekedés miatt volt figyelemreméltó, hanem azért is, mert alaposan átrendezte a gyártók rangsorát.

Az élen a szokásos helycserét láthattuk, hiszen az Apple szinte már hagyományosan nagyon erős év végét tudott felmutatni, és a tavalyi utolsó negyedévben az amerikai cég szállította le a legtöbb okostelefont, viszont 2021 első három hónapjában a Samsung visszaszerezte az első helyet.

A dél-koreai társaság ráadásul az iparági átlag feletti növekedést tudott felmutatni, amiben valószínűleg szerepet játszott az is, hogy nagyon korán, már január végén bemutatták az idei évben zászlóshajóterméknek szánt mobiljukat, a Galaxy S21-et. Az Apple majdnem felével tudta növelni értékesítését, ezzel a második helyet szerezte meg, míg a közel 65 százalékos fejlődést felmutató Xiaomi a harmadik pozícióban található. Az IDC előzetes adatai szerint továbbra is komoly kihívásokkal küzd a Huawei, a korábban évekig az öt legnagyobb gyártó közé tartozó cég ugyanis nem szerepel a top 5-ben az idei első negyedévben.

A tavalyi év még csökkenést hozott az okostelefonok értékesítésében, ám a piackutató szerint 2021-ben már trendfordulónak lehetünk tanúi.

A tavalyi 5,9 százalékos visszaesés után ebben az évben már akár 5,5 százalékos bővülés is jöhet a forgalomban.

Igaz, ennek az előrejelzésnek a bejelentésekor az IDC még azt közölte, hogy az első negyedévben 13 százalék körüli növekedés várható, amit sikerült jócskán felülmúlnia a piacnak.

mobilpiac 5G mobiltelefongyártás Apple IDC okostelefonok Xiaomi Huawei Samsung
Kapcsolódó cikkek