A készülékcsere-programmal párhuzamosan a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elindított egy edukációs programot is, amelynek keretében információval látja el a mobiltelefont cserélőket, hogy biztonságosan és tudatosan használhassák új okostelefonjukon az internetet – írta a Világgazdaságnak az NMHH Kommunikációs Igazgatósága.

Mobile,Phishing,Concept,-,A,Fish,Hook,On,A,Smart mobile phishing concept - a fish hook on a smart phone
Fotó: Shutterstock

Az NMHH azt követően vette fel lapunkkal a kapcsolatot, hogy megírtuk: a telekommunikációs szektorban dolgozó forrásaink szerint részben amiatt dönthetett rekordokat az adathalászat-kísérletek száma 2022-ben, mert a hatóság által meghirdetett készülékcsere-programban legalább 50 ezer ember jutott 4G-képes telefonhoz. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat megkeresésünkre úgy reagált, a statisztikák fényében nem elképzelhetetlen, hogy a csereprogramban új mobiltelefonhoz jutó személyek egy része adathalászat áldozatává vált. Ugyanakkor a szakértők is hangsúlyozták, csak a telekommunikációban dolgozókhoz hasonló óvatossággal szabad nyilatkozni arról, hogy a támadások számának növekedésében mekkora szerepet játszhatott kimondottan a készülékcsere, hiszen az új tulajdonosok egy része jó eséllyel nem így találkozott először az internettel.

A Kommunikációs Igazgatóság arra hívta fel a figyelmet, hogy

a digitális készségfejlesztés mind az életminőség javulása, mind a generációk közötti távolság csökkentése miatt egyre fontosabbá válik.

A válaszban kiemelik: az edukáció kulcsfontosságú ahhoz, hogy a társadalom egy igencsak széles rétegét is be lehessen kapcsolni a digitális világba. A hatóság célul tűzte ki, hogy segítse a társadalmat a digitális tudatosság növelésében, ezáltal pedig a társadalmi egyenlőség megteremtésében.

Az NMHH-nál hangsúlyozták, hogy a Digipedia a hatóság által indított magyar nyelvű online tudástár, amely szakmailag megalapozott gyakorlati tudással látja el a digitális képességeiket fejleszteni vágyókat, hogy kortól függetlenül informált és életminőségüket javító döntéseket tudjanak hozni, lépést tartva a technológia fejlődésével. A Digipedia folyamatosan bővülő tartalomlistája jelenleg öt kiemelten fontos témakörben nyújt segítséget:

online gyermekvédelem, netes veszélyek, online pénzügyek, adatvédelem és innováció.