A kínai kiberhatóságok közölték, hogy a közelmúltban közel 1,2 millió illegálisnak minősített információt, és több mint 160 ezer olyan fiókot vagy csoportot azonosítottak, amelyek megsértették a kiberbiztonsági jogszabályokat a kommunista országban – írja a Global Times.

Cyber,Threat,From,China.,Chinese,Hacker,At,The,Computer,,On
Fotó: Shutterstock

A szabályszegő fiókok és csoportok közül több mint 8500-at felfüggesztettek, mivel azok 

konfliktusokat próbáltak gerjeszteni a kínai tavaszi fesztiválon bemutatott filmek főszereplőinek rajongói között

– jelentette az úgynevezett cyberbíróság (Cyberspace Administration of China – CAC). A hivatalos közlés szerint ezek a fiókok és csoportok szabálytalan online magatartást tanúsítottak, a hatóságok pedig közbeléptek. A CAC szerint a különböző fiókok arra vették rá a felhasználókat, hogy hamis jegypénztárakat hozzanak létre bizonyos filmekhez.

Januárban a CAC kampányt indított, és kijelentette, hogy lecsap azokra az influenszerekre, akik például a börtönélményeikkel dicsekednek el. A lépés azután történt, hogy a médiából kiderült, hogy egyes influenszerek a börtönben töltött idejüket arra használják fel, hogy olyan képet alkossanak magukról, miszerint megjavultak, majd ezután a népszerűségüket kihasználva pénzt keressenek.

A CAC 7900 tartalmat és 407 olyan fiókot is törölt, amelyekben a bebörtönzött influenszerek termékeket adnak el. 

Több mint 140 ezer téves információt azonosítottak a járványokkal, vészhelyzetekkel és a gazdasággal kapcsolatban, illetve 40 ezer hamis videónak minősített tartalmat. További 3 ezer fiókot töröltek, mert dohányzásra és alkoholfogyasztásra ösztönözték a fiatalkorúakat.

A CAC mintegy 200 ezer online szerencsejátékot népszerűsítő oldalt azonosított, és 2800 ehhez kapcsolódó fiókot törölt, a törvénytelen oldalakkal kapcsolatban pedig a gyanúsítottakat átadták a közbiztonsági hatóságoknak.