A mobilhálózatok sajátossága, hogy a felhasználóik jellemzően nem helyhez kötötten veszik igénybe a szolgáltatást, ezért a hálózattervezéskor a kapacitástervezésnek kulcsfontosságú szerepe van – hívta fel a figyelmet közleményében a Yettel. Hozzátették: nemcsak egy napon belül pörögnek fel és csendesednek el egyes területek, hanem a naptári éven belül is tapasztalhatók használati gócpontok, ahol időszakosan jelentkezik nagyobb hálózati igény, amit a mobiltársaságnak zökkenőmentesen ki kell szolgálnia.

Cropped,Image,Of,Beautiful,Young,People,In,Casual,Clothes,Using
A korlátlan net az egyik legnépszerűbb előfizetési igény.
Fotó: Shutterstock

Az idei nyáron az adatforgalom több mint 54 százalékkal növekedett országos szinten az előző év azonos időszakához képest a Yettel Magyarország hálózatán. Ez jelentős gyarapodás, hiszen a korábbi években az éves növekmény 18–35 százalék közötti mértékű volt. 

Érdekesség, hogy idén az 54 százalékos országos átlagon belül mind a balatoni, mind a velencei-tavi régió lemaradt, az itt mért növekmény csupán 35 százalék volt az előző évihez viszonyítva. Ennek egyik oka lehet a jellemzően nagyvárosokban igénybe vett mobilalapú Yettel otthoni internetszolgáltatás elterjedése.

A magyar tengernél a nyár legforgalmasabb hete ezúttal is az augusztus 20-át magába foglaló hét volt; ebben a térségben a teljes nyári adatforgalom 10,5 százalékát már az 5G-technológia szolgálta ki.

A Yettel-előfizetők nyári roaminghasználatát – azaz a hazai előfizetéssel külföldön történő mobilozás mértékét – erősen befolyásolja a hazai előfizetéssel rendelkező, de jellemzően EU-n belül ingázó előfizetők forgalma. Így a roamingtoplistát idén is 

  • Németország, 
  • Ausztria, 
  • Olaszország, 
  • Románia és 
  • Franciaország dominálja, 
  • azonban a nyári időszakot vizsgálva a dobogó harmadik helyén tűnt fel Horvátország. 

A szomszédos országban idén nyáron közel 100 százalékkal, azaz majdnem a duplájára nőtt a Yettel-előfizetők roamingadat-forgalma az előző nyárhoz képest.

A horvátok esetén jól látszik, hogy a nyár első hónapjában, júniusban már érkeznek a nyaralni vágyók, de az éves forgalom túlnyomó részét a júliusi és augusztusi hónapok roamingforgalma adja.

Tavaly nyáron a belföldi sms-forgalom többéves rekordot döntött a Yettel hálózatán. Az idei évben a rövid szöveges üzenetek száma a rekordnyárhoz képest csökkent ugyan, de 2023 nyarán még így is 30 százalékkal meghaladta a tavalyi rekordév előtti nyár forgalmát. Az elmúlt öt évet tekintve a dobogó második helyén végzett az idei nyári belföldi sms-fogalom; csak augusztusban több mint 95 millió szöveges üzenetet küldtek el.

Az idei nyáron a beszélt percek összességében enyhe növekmény volt tapasztalható az előző évhez képest, viszont a Yettel ügyfelei a korábbinál kevesebb indított hívással értek el magasabb percmennyiséget, azaz a telefonhívások átlagos hossza idén is tovább növekedett. Ennek oka, hogy a legtöbb számlás tarifa már korlátlan hívás opciót kínál.