A belföldi adathasználathoz hasonlóan a roaming esetében is nő az adatforgalom: a Yettel legfrissebb hálózati riportja szerint a szolgáltató ügyfelei idén tavasszal már ugyanannyit adatroamingoltak külföldön, mint a tavalyi csúcsidőszakban, azaz július–augusztusban, és idén áprilisban a roaming-adatforgalom 75 százalékkal volt magasabb a tavaly áprilisinál – olvasható a Yettel közleményében. 

Travel,And,Technology,Concept:,Woman,Holding,A,3d,Generated,Smartphone
Fotó: Shutterstock

A cég közlése szerint a roamingolás főszezonja a július–augusztus: az év folyamán ez a két hónap a legkiemelkedőbb a külföldön indított hívások és az adatforgalom terén is. Az utóbbi évekre visszatekintve látható, hogy 

a koronavírus-járvánnyal járó utazási korlátozások 2020-ban ugyan visszavetették a roamingforgalmat, de 2021-re rendeződött a helyzet, és tavaly július–augusztusban már kiugró – 2021-hez képest 56 százalékkal magasabb – adatforgalmat bonyolítottak külföldön a Yettel-ügyfelek.

A Yettel adatai szerint a növekedés idén is folytatódik: 

idén áprilisban a roaming-adatforgalom 75 százalékkal volt magasabb a tavaly áprilisinál, és 3 százalékkal meghaladta a tavalyi csúcsidőszak, a július forgalmát is. Ezek alapján idén nyáron új roamingrekordra lehet számítani.

A különböző roamingzónákat összehasonlítva a mobilnethasználat jól tükrözi az utazási szokásokat. Míg az EU-t is magában foglaló 1-es roamingdíjzónában júliusban és augusztusban az év többi részéhez képest kiugró a roaming-adatforgalom, addig a távolibb országokat is magukban foglaló roaming 2-es és 3-as díjzónákban már nagyobb a szórás, és tavaly júniusban, valamint ősszel (október–november) volt a legnagyobb az adathasználat.

A hívások terén az adathasználathoz képest némiképp más trendek figyelhetők meg. A koronavírus-járvány miatti 2020-as visszaesés után a 2022 tophónapjának számító júliusban valamivel kevesebb percnyi roaminghívást indítottak a Yettel ügyfelei, mint 2019 júliusában, a járvány előtti utolsó nyáron. Idén áprilisban pedig csak 6 százalékkal több híváspercet beszéltek, mint tavaly ilyenkor.

Az egyes országokat tekintve a legtöbb adatot Romániában forgalmazták a yettelesek az elmúlt egy évben, ezt követi az Egyesült Királyság és Németország, és a top három adathasználó ország teszi ki a teljes roamingadat-használat 40 százalékát. Az indított roaminghívások esetében szintén Románia vezeti a listát: az összes hívás negyedét itt indították, ami mennyiségre majdnem duplája, időtartamban pedig háromszorosa volt, mint a második helyezett Szlovákiában. 

Lezárult a Yettel tesztje, hivatalosan is elindult az új magyarországi tévéműsor-szolgáltatás

Újabb szolgáltató tette elérhetővé a tévézést hazánkban. Elindult a Yettel otthoni tévészolgáltatása. Nemanja Zilovic kereskedelmi vezérigazgató-helyettes közlése szerint az internetalapú szolgáltatás bevezetését két és fél hónapos tesztidőszak előzte meg.