Turizmus

A síszezon sem ütötte ki a szállodaipart

Bár csak 1,1 százalékkal nőtt a januárban hazánkba érkező turisták száma, több mint tíz százalékkal többet költöttek szálláshelyre, mint egy éve.

A tavalyi bázisérték körül alakult a Magyarországra érkező vendégek száma, viszont 10 százalékkal több pénzt hagytak nálunk a turisták, mint egy évvel korábban – reagált a Világgazdaságnak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idegenforgalmi adataira Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség elnöke. Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy Ausztriában rendkívül jók voltak az idén a hóviszonyok, és többen mentek el síelni, mint tavaly januárban, akkor még inkább figyelemre méltó ez az eredmény – tette hozzá.

Forrás: MTI

A KSH adatai szerint

januárban 1,1 százalékkal többen vették igénybe a szállodaipar szolgáltatásait, mint egy évvel korábban. A külföldi vendégek száma megközelítette a 310 ezret, akik 780 ezer vendégéjszakát töltöttek el. A belföldi vendégek aránya 0,7 százalékkal volt magasabb, és megközelítette a 338 ezret, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 743 ezer volt.

A külföldiek és a belföldiek együtt összesen 1,523 millió vendégéjszakát töltöttek el a magyarországi szálláshelyeken, ami 0,7 százalékkal maradt el a tavaly januáritól. A tavalyi történelmi rekordév után, 2019 elején is folytatódott a vendégek számának növekedése Magyarországon – reagált a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a KSH jelentésére. Januárban a turisták mintegy 30 milliárd forintot hagytak a hazai szálláshelyeken, és bár a vendégéjszakák száma csaknem azonos maradt, a szálláshelyek majdnem 10 százalékkal tudták növelni bevételeiket az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A teljes cikk a csütörtöki Világgazdaságban olvasható

Flesch Tamás Princzinger P turizmus áfacsökkentés Guller Zoltán Princzinger Péter
Kapcsolódó cikkek