Turizmus

Az emelkedő rezsi csökkenti a profitot

Hiába nő a vendégforgalom a szállodákban és az éttermekben, az emelkedő üzemeltetési és munkaerőköltségek Európa-szerte csökkentik a vállalkozások jövedelmezőségét.

A német turisztikai szövetség átfogó konjunktú­rafel­mérése szerint a hotelek 58 és a vendéglátóhelyek 57,8 százaléka látja a munkatársak megszerzését a legnagyobb kihívásnak, miközben a szállodák 39,3 és a vendéglátóhelyek 37,9 százaléka csökkenő eredményességről számolt be, noha a pozitív fogyasztói hangulat és a szinten maradó utazási kedv eredményeként év végéig további 2 százalékos forgalomnövekedésre van kilátás. Böröcz Lajos, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) főtitkára a friss német felmérés kapcsán a Világgazdaság megkeresésére kifejtette:

általános és fokozódó probléma a munkaerő és még inkább a szakképzett munkaerő hiánya, mert a minőségi turizmus iránti kereslet és a vendégéjszakák száma valamennyi érintett országban nagyobb mértékben nő már tíz éve, mint a népesség.

Fotó: Shutterstock

Amennyiben a problémára nem talál átfogó együttműködési megoldásokat az ágazat, a helyzet tovább romolhat. A nemrég Ausztriában, a német nyelvű országok turisztikai munkaadóinak tanácskozásán is a középpontba állított probléma kapcsán a házigazdák megoldási javaslatai között szerepelt a növekvő beruházás a dolgozók szállásainak kialakításába, a szakmunkástanulók javadalmazásának emelése, a vonzóbb pályakép, a kollektív szerződések módosítása és szezonkontingensek kialakítása a vendégmunkások számára. A jövő évtől Németország egyszerűsíti a szakképzett munkaerő bevándorlásának feltételeit a harmadik országokból.

Az osztrák, a svájci, az északolasz és a luxemburgi munkaadók már most aggódnak, hogy ez olyan erősen fogja befolyásolni a piacot és elszívni az érintett országok elől a munkaerő egy részét, ami további problémákat okoz majd

– tudtuk meg Böröcz Lajostól.

Magyarországon is dolgoznak harmadik, azaz nem európai uniós országokból származó munkavállalók, és miután a határon túli magyarlakta területek piaca már kiürült, akik mozdulni akartak, már mozdultak, egyre inkább csak a közeli Ukrajna és Szerbia látszik kézenfekvő megoldásnak.

A teljes cikk a szerdai Világgazdaságban olvasható

profit rezsi VIMOSZ
Kapcsolódó cikkek