Turizmus

Az idegenforgalom ingyenhitelt már kapott, most járulékmentességre vár

Hosszú válságra készülve a piaci kereslet megérkezéséig minden segítség fontos – fogalmaztak a turisztikai szövetségek vezetői a most megnyílt kamatmentes gigahitelkeret kapcsán.

Új hitelkonstrukcióval, százmilliárd forintos kerettel bővült a Széchenyi-kártya program. Kizárólag a turisztikai szektorban működő mikro-, kis- és közepes vállalkozások vehetik igénybe – a koronavírus-járvány hatásainak enyhítésére – szeptembertől a szabad felhasználású, nullaszázalékos kamatozású hitelt, legfeljebb 250 millió forintig.

A készfizető kezességvállaláshoz kötött Széchenyi turisztikai kártya programban a hitelkihelyezések finanszírozásáról a Magyar Nemzeti Bank gondoskodik a Növekedési hitelprogram Hajrá segítségével.

A turisztikai ágazat szereplői eltérően ítélik meg a kamatmentes felhasználási lehetőségeit. A Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) például fontos segítségnek tartja a döntést és a megnyíló hitelkeretet – válaszolt a Világgazdaságnak Molnár Judit, a szövetség elnöke.

Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Az utazási irodai szektor ugyanis az utazók hiánya mellett épp a szolgáltatóknál ragadt kintlévőségei, a légitársaságok, hajótársaságok és szállásadók számára a pandémia előtt átutalt, de vissza nem fizetett részvételi díjak miatt került nehéz helyzetbe.

Ha az utas nem fogadja el az utazás időpontjának módosítását vagy az iroda által felajánlott vouchert,

vissza kell neki adni a befizetett díjakat, akár visszaérkezett az irodához az összeg, akár nem.

Molnár Judit reméli, hogy a szabad felhasználású, kamatmentes kölcsönből jut minden be- és/vagy kiutaztatással foglalkozó igénylőnek, hiszen már hetek óta várták a döntés kihirdetését. Szerinte

a fő hitelcél 99 százalékban a likviditás menedzselése lesz, emelve ezzel a szakma ázsióját az utazók szemében.

Bár – az irodák korábbi stabil gazdálkodásának köszönhetően – csődhullám a rendkívül nehéz helyzetben, a hatalmas forgalomkiesés ellenére sem söpört végig a szektoron, nagyon fontos, hogy a szektor megerősödjön a százmilliárdos keret felhasználásával, az utasok bizalmát is erősítve.

A MUISZ – a többi szakmai szövetséghez hasonlóan – tovább lobbizik a járulékcsökkentés és a rövidített munkaidő lehetőségének meghosszabbításáért, mert ezzel nagy eséllyel több ezer munkahelyet lehetne megtartani, ami az újraiinduláshoz is nagyon fontos.

További részletek a Világgazdaság szerdai számában.

Magyar Utazási Irodák Szövetsége turizmus Széchenyi Turisztikai Kártya program likvidítás hitelcél
Kapcsolódó cikkek