Turizmus

Továbbra is reménytelen a helyzet a fővárosi turizmusban

Hiába pörög a belföldi idegenforgalom, a kieső külföldi vendégéjszakákat semmi sem tudja pótolni.

Majd egy évig biztosan nem fog helyreállni a budapesti turizmus – nyilatkozta a Világgazdaságnak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (Szállodaszövetség) elnöke. Arra figyelmeztetett, hogy hiába pörög a belföldi turizmus, a kieső külföldi vendégéjszakákat semmi sem tudja pótolni a fővárosban.

Tavasszal még abban bíztak a szakemberek, hogy szep­temberre helyreáll a fővárosi idegenforgalom, de ma már kijelenthető, hogy 2021 húsvétjáig erre biztosan nem kerül sor

– mondta.

Amíg nincs vakcina, és teljes egészében nem áll helyre a légi közlekedés, addig válságban marad a szektor. A veszteség mértéke 200-300 milliárd forint körül lehet az idei évben.

A Szállodaszövetség elnöke szerint korai bármit jósolni a jövőre nézve, de leghamarabb 2022-re sikerülhet az ágazatot teljes mértékben talpra állítani.

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

A 2008–2009-es válság óta Budapest turizmusa óriási fejlődésen ment keresztül, a főváros kereskedelmi szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák száma 70 százalékkal emelkedett az időszak alatt, már­cius­ban azonban a határlezárások és a légi forgalom szinte teljes megszűnése következtében pillanatok alatt padlóra került. A Központi Statisztikai Hivatal múlt pénteki tájékoztatása szerint 2020 júniusában a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma a külföldi vendégek esetében 93, a belföldiek esetében 59 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest.

A külföldi vendégek esetében a legnagyobb mértékű, 98 százalékos csökkenést Budapesten regisztrálták.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja!

vendégéjszakák turizmus Budapest koronavírus
Kapcsolódó cikkek