Turizmus

Repetáznak a Balatontourist kempingjei

Nagymértékben emelkedett a magyar vendégek aránya a Balaton-parti táborhelyeken, a külföldiek elmaradása pedig az országos átlag alatt maradt. Mivel az előszezon későn indult, kitolják az idényt.

Számottevő mértékben, tavalyhoz képest

16 százalékkal nőtt a magyar és az országosnál kevésbé, 58 százalékkal csökkent a külföldi vendégéjszakák száma a Balatontourist kempingjeiben szeptember elejéig

– tájékoztatta a Világgazdaságot az anyavállalat, a Hunguest Hotels Zrt. A járvány teljesen átstrukturálta a forgalmat és az utazási motivációkat, ez a Balatontourist saját üzemeltetésű kempingjeinek vendégösszetételében is megmutatkozott: a vendégéjszakák számában a tavalyi 43 százalék belföldi, 57 százalék külföldi arány 2020-ban 67-33 százalékra változott. A külföldek idén elsősorban német, lengyel, cseh és osztrák területekről érkeztek, míg a korábban legnagyobb küldő országok között szereplő Hollandia és Dánia az előző évi vendégéjszakák számának csak az ötödét adja.

Ezzel párhuzamosan jócskán megemelkedett a magyar vendégek aránya, miután

a Balatontourist a belföldi utazók körében olyan új vendégeket tudott megszólítani, akik még soha nem kempingeztek, de most ezt tartották a legbiztonságosabb nyaralási formának.

A csúcsidőszak az augusztus 20-i hosszú hétvégéhez köthető, ekkor volt a legmagasabb vendégszám mindegyik kempingben. Az átlagos tartózkodási idő a tavalyi 3,78 napról 3,46 napra csökkent. Ezt a belföldi, rövidebb ideig maradó vendégek arányának növekedése magyarázza. Az új vendégkör pozitív visszajelzései alapján azonban várható, hogy a jövőben is visszatérő vendégekre tettek szert az idén a kempingek, amelyek a Balatoni bringakör növekvő népszerűségét is érzékelik. Különösen a lakóautós vendégek érkeznek egyre nagyobb számban saját kerékpárral.

Fotó: Pixabay

A hosszú távú fejlesztési terveken nem változtatott sokat a vállalat a pandémia nyomán sem, rövid távon azonban módosítottak a beszerzéseken a biztonságos üzemelés érdekében: ózongenerátorokat, plexifalakat, kézfertőtlenítő állomásokat és új tájékoztatótáblákat vásároltak. Egy pályázat keretén belül megújult a Berény Naturista Kemping napozóstégje, és kialakítottak ott egy fövenyes partszakaszt is, a Füred Kempingben pedig egy vizesblokk felújítását végezték el ebben az évben támogatásból.

A Balatontourist hálózata tavaly több mint nettó kétmilliárd forint, az előző évit 9,8 százalékkal meghaladó árbevételt ért el. Az erre az évre várható forgalom nagyságáról nem nyilatkozott az anyacég.

Mindenesetre a szezont meghosszabbítják, mivel a kempingek többsége május 15-én tudott csak kinyitni, így az előszezon későn indult. Ezért ennek kompenzálására az utószezont tolják ki átlagosan két héttel. A legtovább a balatonfüredi egység marad nyitva október 11-ig. Honlapja szerint a Balatontourist kempinglánc tíz kempingjében 4200 kempinghellyel, 400 bungalóval, 200 mobilházzal, bérelhető lakókocsikkal és berendezett komfortos sátrakkal várja a kempingezni vágyókat. A legnagyobb és leglátogatottabb a balatonfüredi Füred Kemping & Üdülőfalu, amelyet a balatonszemesi Vadvirág Kemping & Üdülőfalu követ, majd a révfülöpi Napfény, a balatonakali Strand-Holiday és a balatonberényi Berény Naturista Kemping következik a sorban.

balatontourist kemping
Kapcsolódó cikkek