Turizmus

Drágábban és hosszabb időre foglalunk itthoni szállásokat

A tavalyi első helyről a tizedikre csúszott Budapest az őszi-téli belföldi szállásfoglalási toplistán, vagyis nemcsak a külföldi vendégek maradnak távol, a magyarok is inkább a népszerű fürdővárosokat részesítik előnyben.

Foglalási értékben az idei szeptember akár harmadával jobb lehet a tavalyinál az eddigi forgalom és a várhatóan hosszúra nyúló szezon miatt – összegezte a Szallas.hu sajtószóvivője, Kelemen Lili azt a kutatást, amelyet a Világgazdaság számára készített a társaság. A szeptember 1. és december 31. közötti időszakra szóló aktív foglalásokban az idén átlagosan 7 százalékkal magasabb, 8692 forint az egy főre jutó napi szállásdíj összege.

A Balatonnál az év hátralévő részére 0,7 százalékos csökkenést tükröz a 9526 forintos átlagár,

ami 6 százalékkal így is meghaladja az országos átlagot, a Tisza-tó környékén viszont éjszakánként 6914 forintért lehet pihenni. Budapesten és környékén most 9692 forintért, tavaly ilyenkor átlagosan 8440 forintért, vagyis 15 százalékkal kevesebbért kínálták a szállásokat.

Szembetűnően csökkent a kereslet a főváros iránt: a Szallas.hu-nál az idei őszi-téli foglalásoknak csupán a 3,7 százaléka szól Budapestre, míg egy éve még a 9,5 százaléka. Tavaly ebben az időszakban Budapest volt a legnépszerűbb destináció a közvetítői oldalon, ahol idén a főváros visszaesett a tizedik helyre. Szálláshelytípus szerint nőtt a hoteles foglalások aránya a fővárosban, az apartmanok és hostelek népszerűsége csökkent. A Szallas.hu szóvivője jelezte: az adatok vizsgálatának pillanatáig az idei őszi-téli szezonra várható foglalások kevesebb mint fele érkezett csak be, így a last minute foglalások és a járványhelyzet alakulása nagyban befolyásolhatja még a végső eredményeket. Hotelbe az év hátralévő részében 9 százalékkal drágábban lehet foglalni, mint tavaly, a három- és négycsillagos szállodák 6 százalékkal drágultak, jelenleg 11 ezer, illetve 16 780 forint az átlagár a két kategóriában éjszakánként.

Jelentősen nőtt, de továbbra is átlag alatti a falusi turizmus árszintje, ami a 33 százalékos növekedés után lett 6950 forint.

Fotó: MTI/Varga György

A faházak kínálati átlagára 42 százalékkal lett magasabb, és elérte a 8 ezer forintot. Arányaiban – akárcsak tavaly – a hotelek a legnépszerűbbek, a foglalások 37-38 százalékát fogadják. Kategórián belül a négycsillagosok állnak az élen a foglalások több mint 20 százalékával, miután részesedésük 15 százalékkal nőtt, a két-, három- és ötcsillagos hoteleké viszont 15-20 százalékkal csökkent. Megháromszorozódott, de alacsony bázisról indult a falusi turizmus és a faházak iránti kereslet, negyedére esett viszont a hostelek iránti érdeklődés.

Aki belföldön készül üdülni, a tavalyinál hosszabb időre tervez, 1,9 éjszakáról 2,3-re nőtt az átlagos tartózkodási idő, ami 21 százalékos ugrás.

Még nagyobb, összesítve 45 százalékos a decemberi foglalások átlagos időtartamának növekedése, ami két éjszakáról 2,9-re nyúlt. Mindezzel együtt 9,5 százalékkal nőtt az együtt utazók száma, miután tavaly 2,53, idén átlagosan 2,77 fő utazik együtt. Az utazási vágy erős, amit egy esetleges újabb zárás miatti félelem is ösztönözhet, „menjünk, amíg lehet” alapon – véli Kelemen Lili. A szálláskeresők nem mernek túlzottan előre foglalni, októberre a hosszú őszi szünet ellenére még 12 százalékos, november–decemberre 20 százalék feletti az időarányos elmaradás. Ennek ellenére az év utolsó harmada összességében hozhatja a tavalyi szintet a szeptemberi felfutás miatt.

A statisztikát erősíthetik a tavaszi lemondási hullámban őszre átütemezett vagy „megmentett” foglalások is.

Meglepő, hogy a lemondási arány július óta a tavalyi szint alatti, szep-temberben eddig különösen alacsony – a Szallas.hu adatai szerint. Az utazók tudatosabbak, és a rugalmas feltételek nem sülnek el fordítva: most tényleg csak akkor mondják le az utazást, ha muszáj, mert nincs a döntés halogatásának anyagi kockázata, ráadásul az előlegfizetés sem tántorítja el a foglalókat.

belföldi turizmus szállás.hu őszi-téli szezon
Kapcsolódó cikkek