Turizmus

Kérdőjeles a következő év

A szeptemberi határzár után teljesen leállt a szervezett beutaztatás, mindent sztornóztak a felek. Az alkalmazottak száma felére csökkent.

A szeptemberi határzár után teljesen leállt a szervezett beutaztatás, mindent sztornóztak a felek, még azt a kevés V4-es szervezésű utazást is, amelyet az idénre lefoglaltak. Azóta sincs remény arra, hogy az év hátralévő két hónapjában még elinduljon bármi a szektorban.

Egyelőre nagyon kérdőjeles a jövő évi üzleti turizmus, noha sok rendezvény időpontját 2021-re tették át a szervezők, egyre több konferenciát és kiállítást programoznak 2022–2024 közöttre inkább

– tájékoztatta a Világgazdaságot Lázár Judit, a Magyar Beutaztatók Szövetségének (Mabeusz) elnöke.

A beutaztatásban érdekelt vállalkozások emiatt is egyre nehezebben tudják megtartani a majdani újrakezdéshez rendkívül fontos alapcsapatot, miután augusztus–szeptemberben lejártak a bértámogatások, a kötelezően vállalt létszámtartás után mindenki elkezdte csökkenteni a béreket és a munkaidőt, majd a foglalkoztatotti állomány méretét, hogy hibernálja cégét legalább jövő tavaszig.

A kezdeti állami segítség után nem számíthatnak továbbira a turisztikai szektor szereplői, ami nehezíti a helyzetet, hiszen a régió legtöbb országában a versenytársak 2021 tavaszáig megkapták a támogatást az államtól. Az irodák mindeddig 20 százalékban tudták minimalizálni a létszámleépítés volumenét, de hamarosan 50 százalékos csökkentésre kényszerül szinte mindenki Lázár Judit szerint.

Fotó: Shutterstock

A jövő évet nehéz tervezni, érdeklődés van, elsősorban európai unión belüli ajánlatkérések, de jövőre havi két-három német és osztrák hajós és néhány buszos csoportnál többel egyelőre nem számolhatnak a beutaztatók. Ez idő tájt ennél már sokkal több megkeresés szokott érkezni, a korábbi évek ugyanezen időszakához mérten mindössze 10 százalékos előfoglalási állomány van az irodák kezében.

A vakcina megjelenésével egyfajta last minute foglalásban lehet bízni jövő év tavaszán.

A gazdaság újraindulása miatt az üzleti turizmustól várták a turizmusban a legkorábbi felfutást, de a cégek félnek a munkavállalóikat külföldi utazásra kötelezni. Mindinkább úgy tűnik, inkább hibrid vagy teljesen online konferenciákban és megbeszélésekben gondolkoznak.

A hosszú hónapokra befagyott üzleti utaztatás miatt az irodák alkalmazottai is reményvesztetté váltak, és a kényszerű elbocsátásokkal párhuzamosan megindult a munkakeresés.

Csakhogy – mint arról a Mabeusz elnöke beszámolt – a tavasszal átigazolók még remek munkalehetőségekhez jutottak multinacionális cégeknél, több nyelven beszélő munkatársakat igénylő call centerekben, a most próbálkozókat már vissza sem hívják a cégek, mondván, nem akarnak időt, energiát invesztálni olyan dolgozókba, akikről úgy vélik, hogy a turizmus beindulása után visszatérnek korábbi munkájukhoz. Ez a hozzáállás az elhelyezkedést nagyban nehezíti, később pedig az utazási irodák lesznek bajban, ha mégsem akarnak visszatérni a szektorba az időközben máshol sikeresen elhelyezkedők.

turizmus koronavírus mabeusz utazás
Kapcsolódó cikkek