Turizmus

A kanyarban fog előzni a turizmus, de most még egy kis türelem kell

Tíz hónappal a koronavírus-járvány kitörése és egy sok szempontból tragikus év után mindent újra kell tervezni – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Tíz hónappal a koronavírus-járvány kitörése és egy nehéz év után mindent újra kell tervezni és építeni. A kormány támogatásainak eddigi összege meghaladja a kétmilliárd eurót (körülbelül 709 milliárd forint) a turizmusban, azonban még egy kis türelemre van szükség a nyitás előtt – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek.

Guller Zoltán arról beszélt, mit gondol az ágazat helyzetéről, illetve hogy mi a fő vezérelv, amely irányt mutat a turizmusnak a jövő szempontjából.

Hónapok óta háborúban állnak a vírussal, mindenki küzd, mindenki harcol, megteszi azt, ami tőle telik

– mondta a lapnak Guller Zoltán.

Egy éve, amikor a tavalyi év nyitása miatt gyűltek össze, nemcsak hogy minden a legnagyobb rendben volt, de a turizmus minden idők legnagyobb növekedését produkálta Magyarországon. Akkor olyan jövőképet vázoltak fel maguknak, a szakmának és az országnak, ami elképesztő távlatokat mutatott. Azóta nagyot fordult a világ: az utazási szektor legszörnyűbb évét zárták – fejtette ki az MTÜ vezérigazgatója.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

Az újraépítés ideje jön

Tíz hónappal a koronavírus-járvány kitörése és egy elképesztően nehéz, sok szempontból tragikus év után mindent újra kell tervezni – mondta Guller.

Ám előbb köszönet illeti azokat, akik ebben a nehéz időszakban mellettük álltak.

Több ezer fejlesztés zajlik

A célok érdekében több ezer fejlesztés zajlik, mivel a kormány semmit nem állított le, inkább magasabb fokozatra kapcsolt, így a támogatások segítik a cégeket és versenyképessé teszik hazánkat.

Néhány év múlva rá sem lehet majd ismerni a vidéki Magyarországra, ahol 35 új szálloda épül, 14 ezer magánszálláshely, 700 panzió és 114 strand újul meg

– mondta Guller.

Eközben tucatnyi attrakciót, kastélyt, várat és gyógyhelyet korszerűsítenek, és rövidesen indul minden idők legnagyobb gyógyfürdő-fejlesztési programja. A nagyvállalatok minden támogatási forinthoz még egyet hozzátesznek, így kétszer annyi pénz áramlik a gazdaságba, kétszer annyi munkahely jön létre dupla annyi adóbevétellel. A fejlesztésekre kihelyezett támogatások tíz éven belül megtérülhetnek – mondta az interjúban.

Türelemre van szükség

Amint lehet, késlekedés nélkül, azonnal újraindul a magyar turizmus. Újra élettel telnek meg a szállodák és az éttermek, vendégek lepik el a strandokat, fürdőket. Addig is a költségvetés fizeti a munkaerőköltség kétharmadát, maradt a házhoz szállítás ötszázalékos áfája, nincs idegenforgalmi és turizmusfejlesztési hozzájárulás – mondta a vezérigazgató.

Az is a támogatás része, hogy nem lehet felmondani a bérleti szerződéseket, a vállalkozásoknak, munkavállalóknak nem kell fizetni a hiteleket, kamatokat. Változatlanul kedvező a Szép-kártya adóterhe, és dübörög a Széchenyi hitelkártya program – foglalta össze az ügynökség vezére.

A kormány támogatásainak eddigi összege meghaladja a kétmilliárd eurót a turizmusban.

Azt kéri, hogy a hátralévő hetekben tartsanak ki és tartsák be a szabályokat! Az a célja hogy honfitársaink, külföldi vendégeink újra megtapasztalhassák Európa fűszerét, a csodák forrását, Magyarországot.

Az újranyitás előtt viszont semmi értelme a hosszabb étterembezárás vagy a vírusfertőzés kockázatát vállalni, hanem a közös célok érdekében a vállalkozások maradjanak szabálykövetők – kérte Guller Zoltán.

turizmus koronavírus Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Guller Zoltán
Kapcsolódó cikkek