Turizmus

Szerdától teszt nélkül nyaralhatunk a franciáknál

Franciaországban lazulnak a belépési szabályok június 9-től: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákkal beoltott uniós állampolgároknak már nincs szükségük PCR-tesztre a beutazáshoz.

A Magyarországról érkezők az EMA által engedélyezett vakcinákkal (Pfizer-BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson és AstraZeneca ) beoltva szabadon utazhatnak Franciaországba, amennyiben a kétdózisú oltóanyag második adagja óta két hét, az egydózisú után pedig 4 hét már eltelt.

A beutazás célját sem szükséges igazolni.

Akik nem kapták meg az oltást, egy 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel léphetnek be az országba.

Fotó: Mehdi Chebil / Hans Lucas via AFP

Regisztráció nem szükséges az országba, de a belépőknek aktiválniuk kell a digitális útlevelet (Pass Sanitaire), a TousAntiCovid alkalmazáson keresztül (https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus/tousanticovid), amely az EU digitális Covid-tanúsítványának francia változata. Akik nem tartják be a szabályokat, 135 eurós bírságra számíthatnak.

A nyaralási szezonban a turisták számára ingyenes koronavírus teszteket biztosítanak az országban.

Az október óta zárva tartó múzeumok, és más kulturális intézmények, például színházak, mozik és koncerttermek korlátozott kapacitással már várják a látogatókat. Június 9-től a kijárási tilalom kezdete 23 órára módosul, emellett kinyithatnak a kávézók és éttermek beltéri részei, viszont maximum 6 fő foglalhat helyet egy asztalnál. Megnyitják kapuikat a sportlétesítmények is. A rendezvények újraindulhatnak legfeljebb 5 ezer fő részvételével, viszont a részvétel egészségügyi tanúsítványhoz kötött.

A korlátozások június 30-án érnek véget, ekkor már engedélyezik a beltéri és szabadtéri eseményeket ezer fő részvételével, viszont a szórakozóhelyek továbbra is zárva tartanak majd.

Franciaországban a lakosság több mint 39 százaléka kapta meg az oltást. Az elmúlt napokban folyamatosan 10 ezer fő alatt volt a napi új megbetegedések száma, és az elmúlt napon 88 halálesetet regisztráltak.

járvány PCR-teszt fertőzés koronavírus járvány koronavírus koronavírusteszt Franciaország beutazás
Kapcsolódó cikkek