Eredményes, a tavalyinál sokkal jobb évet zárt a magyar turizmus 

mondta hétfőn közzétett podcastjában a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Guller Zoltán főképp a belföldi forgalom bővülésével magyarázta a fellendülést, hiszen háromnegyed részben magyarországi vendégek érkeztek a szálláshelyekre. 

A csaknem 29 millió vendégéjszaka 24 százalékos bővülést jelent 2020-hoz képest,

a vidéki vendéglátóknak rendkívül sikeres évük volt, a nyári forgalom rekordot döntött tette hozzá.

Fotó: Jászai Csaba / MTI

A külföldiek száma csekélyebb ütemben, de folyamatosan nő, az év vége várhatóan jelentős nemzetközi forgalmat hoz Budapestre. Érdekességként említette, hogy 

a fővárosi vendégkör kissé átalakult, egyre több a cseh, az osztrák, a román, a szlovák, az ukrán beutazó. Vidékre főképp németek mennek.

Jövőre a szálláshelyek bevétele elérheti a 360 milliárd forintot, 36 százalékkal haladva meg a tavalyit. A vendéglátásból származó bevétel 1000 milliárd forint lehet, vagyis 22 százalékkal több, mint 2020-ban, és alig 8 százalékkal kevesebb, mint a 2019-es rekord közölte Guller Zoltán.

Kitért a közösségi médiából gyűjtött elégedettségi mutatókra is. A visszajelzések szerint a legaktívabb értékelők az amerikaiak és az angolok voltak. Túlnyomó többségük kedvező bejegyzéseket írt a magyarországi élményeiről, de az értékelések alapján többi vendég is elégedetten távozott.

A vezérigazgató 2022-re elsősorban a turisztikai fejlesztések, és a nemzetközi rendezvények miatt tekint várakozással. A magyar turizmus számára a következő év célja a 2019-es eredmények elérése lehet tette hozzá.