Ingyenes felnőttképzést indított a  balatoni vendéglátók akut munkaerőhiánya miatt a Siófoki Szakképzési Centrum – adta hírül a Turizmus.com. A szakács- és cukrászképzés olyan népszerű, és a munkaadók részéről is olyan nagy igény van a továbbképzésen részt vett, képzett munkaerőre, hogy immár nemcsak szeptembertől, hanem februártól is elindul egy-egy kurzus.

A felnőttképzésen alapfokú szakképzettséggel rendelkezőkre és más ágazatokból érkező, pályamódosításon gondolkodókra is számítanak, utóbbiaktól elsősorban azt remélik, hogy kedvet kapnak majd a vendéglátáshoz, ami a környéken stabil megélhetést biztosít a jövőben is.

Fotó: Shutterstock

Az idén jobb lehet a munkaerőpiaci helyzet a Balatonnál, mint tavaly és a korábbi években, miután folyamatosan jelentkeznek felvételre az osztrák síterepekről hazatérő képzett vendéglátósok – mondta az ingyenes felnőttképzésbe csapatával gyakorlati oktatóként bekapcsolódó Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonos-ügyvezetője, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke a VG-nek. Ausztriában ugyanis már biztos, hogy a korábbiakat meg sem közelíti az idei síszezon, több hajdan csaknem telt házas szállodában 30 százalék körüli foglaltságról számoltak be a hazatérők. Csapody szerint a helyzetből mindenképpen igyekeznek profitálni a balatoni vendéglátósok, akik

a külföldről hazaszerződő rutinos szakemberekkel és a továbbképzésen részt vevőkkel a korábbinál több helyen tudnak majd magasabb szintű szolgáltatásokat nyújtani a vendégeknek.

Az üdülőtérség szakképző intézményeivel szemben elvárás, hogy a szeptemberi mellett februári tanévkezdéssel is reagáljanak a Balatonnál jelentkező munkaerőpiaci kihívásokra Az ingyenes, úgynevezett keresztféléves, szakképzettséget nyújtó, másfél éves esti felnőttképzés három éve indult be a Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyuláról elnevezett technikumában és gimnáziumában, valamint a Balaton-közeli Marcali Hikman Béla Szakképző Iskolájában.

A jövő hónap elején a Krúdyban kereskedő és webáruházi, valamint turisztikai technikusi képzést, továbbá szakács-, cukrász-, panziós-fogadós szakképzést indít a Siófoki SZC, az ugyancsak siófoki Bacsák György Technikum és Gimnáziumban pedig kereskedelmi értékesítői, a marcali Hikman Béla szakképzőben pedig cukrászképzés kezdődik –  tudósított a Turizmus.com a siófoki centrum kancellárjától, Szamosi Lóránttól származó információira hivatkozva. 

A már szakképzettek számára az új, második képzés is államilag támogatott, így például egy szakács cukrászképzésre is beiratkozhat.

A felvehető tanulólétszám limitált, a virtuális séfpulttal és nyolc kamerával felszerelt, multimédiás siófoki, illetve marcali konyhában egy időben ugyanis csak tizenöt tanuló pallérozhatja gyakorlati tudását – jegyezte meg a kancellár.