A lengyel tőzsdén jegyzett Wirtualna Polska Holding vásárolja meg a Szallas.hu-t is üzemeltető, az elmúlt években nemzetközi szereplővé vált Szallas Groupot – közölte a cég menedzsmentje és a tulajdonost képviselő PortfoLion Capital Partners. A varsói székhelyű e-kereskedelmi és médiavállalat-csoport várhatóan 82 millió eurót fizet a PortfoLionból és magánemberekből álló tulajdonosi körnek.

szallas.hu
Fotó: VG

A tőzsdén jegyzett Wirtualna Polska a lengyel és a régiós piac több jelentős média- és e-kereskedelmi portáljának tulajdonosa. A cég eddig főleg Lengyelországra fókuszált, de a most bejelentett tranzakciónak köszönhetően jó néhány új állammal és termékkel gyarapodik, valamit több mint háromszorosára nő a tevékenysége által lefedett piac az ágazatban.

A Szallas.hu 2007-es alapítása után Magyarország egyik meghatározó szállásfoglaló oldalává vált.

A PortfoLion 2015-ben vásárolta meg a céget az EXIM és az OTP által biztosított forrásból. Először Lengyelországban, majd Romániában és Csehországban is akvizíciókat hajtott végre a cég. A csoport árbevétele felvásárlások és a növekedés révén megtöbbszöröződött, az éves foglalások értéke a előtti évi 20 millió euróról 2021 és 2022 júniusa között 200 millióra nőtt. Az elmúlt egy évben több mint egymillió foglalásra került sor a csoport oldalain. Több mint 87 ezer szálláshely közül választhatnak az utazók a csoport oldalain, ami a mostani tranzakcióval 100 ezer fölé nőhet.

Szigetvári József, a Szallas Group vezérigazgatója szerint a tulajdonosváltás nem befolyásolja a cégcsoport termékeinek működését. 

A változás legfeljebb annyiban érzékelhető, hogy a meglévő és leendő partnereket ezentúl több és jobb szolgáltatással, a vendégeket még több szálláshellyel szolgáljuk ki

 – tette hozzá. Itthon további fejlesztéseket is terveznek, az akvizíciónak köszönhetően a lengyelországi terjeszkedés erősödését várják.

A tranzakció véglegesítése az ősz folyamán, az engedélyeztetési folyamat sikeres lezárása után várható.