A vendégek száma 28, a vendégéjszakáké 22 százalékkal emelkedett 2022 decemberében az egy évvel korábbihoz képest, miután a kereskedelmi szálláshelyeken 725 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el a KSH ma közzétett gyorsjelentése szerint.

Photo,Of,Tray,With,Breakfast,Food,On,The,Bed,Inside photo of tray with breakfast food on the bed inside a bedroom, idegenforgalom, hotel, szálloda, panzió, ksh,
Fotó: Shutterstock

A belföldi  vendégek száma 12, a vendégéjszakáké 4,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest tavaly decemberben. A belföldi vendégek száma 373 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 830 ezer volt. Utóbbiak 77 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 7,7 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.
A belföldi vendégforgalom a panziókban 4,2 százalékkal csökkent, a közösségi szálláshelyeken viszont 6,2 százalékkal emelkedett a 2021.  decemberihez viszonyítva. A két legnépszerűbb turisztikai régióban, a Budapest–Közép-Duna-vidéken és a Balatonon a belföldivendég-éjszakák 23, illetve 21 százalékát regisztrálták.

Kiemelkedően nőtt decemberben a külföldi  vendégek és a vendégéjszakák száma az előző év azonos hónapjához képest.

 A szálláshelyekre 52 százalékkal több, 352 ezer vendég érkezett, akik 908 ezer vendégéjszakát töltöttek el, ennek 84 százalékát szállodákban, ahol a vendégéjszakák száma 44 százalékkal meghaladta az  egy évvel korábbit. 

 

A külföldiek körében a legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 74 százalékát regisztrálták.
Decemberben az összes bruttó árbevétel 43 milliárd forintot tett ki a kereskedelmi szálláshelyen, ami folyó áron 58 százalékkal magasabb az előző évinél.

Mindenkit megleptek a turizmus tavalyi számai

Jól indult az idei év is.


Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 4 százalékkal többet, 2,1 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok. 

Az összes vendégéjszaka 52 százalékát külföldi vendégek töltötték  el decemberben a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken.

Tavaly mintegy 45 százalékkal több, 26 millió vendégéjszakát regisztrált a KSH.

A belföldi vendégek 18, a külföldiek 106 százalékkal több (15 millió, illetve 11 millió) vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 69 százalékkal nőtt, és 464 milliárd forintot tett ki a KSH jelentése szerint.