Rekordgyanús az idei év, a magyar turizmus már tavaly is minden várakozáson felül teljesített, a 2022-ben regisztrált 14,2 millió vendég által eltöltött csaknem 40 millió vendégéjszaka majdnem 40 százalékkal több, mint 2021-ben, és csak egy hajszállal marad el az ágazatban minden idők legsikeresebb évének számító 2019-es számaitól. Erről Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatósági elnöke beszélt az ágazat évnyitó sajtótájékoztatóján.

Guller Zoltán, az MTÜ évnyitó sajtótájékoztatóján
Guller Zoltán, az MTÜ igazgatósági elnöke szakmai sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Hard Rock Hotelben.
Fotó: Sándor Tünde

Több kiemelt turisztikai térség már tavaly megdöntötte a 2019-es rekordévben elért eredményeit. Közülük legnagyobb mértékben, körülbelül 30 százalékkal Tokaj és Nyíregyháza, 8 százalékkal Gyula és térsége, 6 százalékkal Pécs-Villány, 5 százalékkal Budapest környéke, illetve még a Balaton is 1 százalékkal jobban teljesített.

A vidéki turizmust 73 százalékban a belföldi vendégek adták, Budapestre pedig főként külföldiek érkeztek, 82 százalékban.

Az ENSZ turisztikai világszervezetének néhány napja kiadott, 175 ország jelentésén alapuló összegzése szerint 917 millió vendégéjszakát regisztráltak világszerte, ami a járvány előtti turistaérkezések 63 százaléka. Minden régió jelentős növekedést tudott elérni az előző évhez képest. Európa a válság előtti év 80 százalékánál tart, a Közel-Keleten 83 százalékig jutottak, az Egyesült Államokban pedig a járvány előtti év forgalmának a 65 százalékát jelentették be. 

Elmarad az apokalipszis, a dolgozók megtartása a cél a szállodaiparban – VG Podcast

A rezsicsökkentett Airbnb-lakásokkal nehezen versenyeznek a hotelek.

A Távol-Keleten alapvetően Kína miatt még mindössze a 23 százalékát érték el a 2019-es teljesítménynek – hangzott el.

Magyarországon a turizmus kiemelt ágazat, 2019-ben a 13 százalékát adta, és több mint 400 ezer embert foglalkoztatott. 

A szálláshelyek 2022-es árbevétele 668 milliárd forint volt, ami az átlagos inflációt figyelembe véve 583,4 milliárd forintnak felel meg, és 2021-hez képest tavaly reálrértéken 52 százalékkal bővült. A szálláshelyek forgalmát a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központon (NTAK) keresztül látják, a vendéglátás árbevételét azonban a onlinekassza-adataiból lehet leszűrni. Eszerint a hazai vendéglátóhelyeken 2022-ben 1490 milliárd forintos árbevételt reálizáltak, ami reáláértéken 24 százalékkal haladja meg a 2021-es adatokat.

20221001 TokajA háromnapos szüreti napokra mintegy tízezer embert várnak a Tisza és a Bodrog találkozásánál fekvő kisvárosba.Elkezdődött Tokaj-Hegyalja egyik legnagyobb és legrégebbi fesztiválja  Képen: Posta György polgármester (j.)
Fotó: Vajda János / Észak-Magyarország

A SZÉP-kártya-birtokosok 385,2 milliárd forintot költöttek 2022-ben, ez 5 százalékkal több az előző évben mértnél, és duplája a 2019-es számoknak.

A szobaátlagár 29 298 forint, ez 15 százalékos emelkedés – mondta Guller Zoltán.

A szállodák átlagos szobakapacitás-kihasználtsága 47 százalék volt tavaly. A szobaátlagárat tekintve továbbra is Bécs vezeti a listát, de foglaltságban és revparban (az egy kiadható szobára jutó árbevétel) most először Budapest megelőzte legnagyobb riválisát. Pozsonyt, Prágát és Varsót pedig minden téren túlszárnyalta – tudtuk meg.

Ígéretesen alakul az idei év, az NTAK előfoglalási adatai szerint januárban mintegy 1,7 millió vendégéjszaka lesz, százezerrel több a tavalyinál.

A februárra várható forgalom 11 százalékkal haladja meg az előző évit, a márciusi pedig már 8 százalékkal van fölötte.

Reális becslések szerint idén a magyar turizmus meghaladja a 40 millió vendégéjszakát, a 2019-es rekord beállítása sem lehetetlen. 

20220730 TokajTokaji Varázs címmel rendeztek Mazsorett és fúvószenei találkozót Tokajban
Fotó: Vajda János / Észak-Magyarország

A Világgazdaság kérdésére, miszerint mit tervez még tenni a szektorért a kormányzat a tavaly meghirdetett 30 milliárd forintos turisztikai mentőcsomagon túl, Guller Zoltán elmondta, hogy az energetikai támogatási programra épp mától lehet jelentkezni, és összességében úgy látja, az eddigi programok elégségesek voltak. Az ágazat több mint 60 ezer érintett vállalkozása közül összesen mintegy 60 szünetelteti a tevékenységét. 

Az idei előfoglalási adatok ismeretében pedig egy kiemelkedően jó év jön, a gazdaság lakmuszpapírjának számító turizmus a rekordévet elérve, vagy jó esetben azt meghaladóan teljesíthet

– összegezte az MTÜ igazgatósági elnöke.