A Balatonnál tavaly 2,8 millió vendég 8,8 millió vendégéjszakát töltött el, ami 38 százalékkal több vendéget és 27 százalékkal több vendégéjszakát jelent az előző évhez képest – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szakmai igazgatója a Balaton Fejlesztési Tanács pénteki ülésén.

Nyári szállásfoglal, pihenés a Hotel Eger & Parkban, Egerben (turizmus, vendég, wellness).
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A balatoni turisztikai térséget a Mátra-Bükk térsége követte 2,6, majd Debrecen és környéke 2,2 millió vendégéjszakával 

– tette hozzá Juhász Szabolcs.

A külföldiek visszatérését mutatja, hogy míg 2021-ben a vendégek 84 százalékát tették ki a magyarok, tavaly a forgalomnövekedés mellett is csak a 75 százalékát. Legnagyobb számban Németországból, majd Csehországból, Szlovákiából, Ausztriából és Lengyelországból érkeztek az üdülőrégióba – ismertette.

Arra is kitért, hogy a Balatonnál a teljes évi vendégforgalom 63 százaléka zajlik a nyári hónapokban.

A balatoni vendégforgalom 45 százalékát szállodákban, 33 százalékát magán- és egyéb szálláshelyeken regisztrálták. A fizetések csaknem 10 százaléka történt SZÉP-kártyával – közölte a szakmai igazgató.

Nem tolonganak a kínai turisták Európában, pedig nagy szükség lenne rájuk

Egy átlagos kínai utazó kétszer-háromszor többet költ, mint egy európai.

Az országos adatokról elmondta, hogy 2022-ben 14,2 millió vendég mintegy 40 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, ami 38 százalékkal több, mint 2021-ben, és 5 százalékkal kevesebb a magyar turizmus legsikeresebb évének számító 2019-es esztendő eredményénél.

Juhász Szabolcs felhívta a turisztikai szolgáltatók figyelmét, hogy minél előbb regisztráljanak a KKV energiaköltség- és beruházástámogatási programba, ahol az első negyedéves rezsiszámlák növekményére 50 százalékos támogatást igényelhetnek. A program részeként energiahatékonyságot növelő beruházás támogatására is lehet pályázniuk azoknak, akik részesültek rezsitámogatásban.