„Sohasem hittem volna, hogy egyszer visszatérünk a hatvanas évekbe” – mondta a Világgazdaságnak Jáhner Attila, a Trattoria Pomo D’oro, azaz Gianni Annoni éttermének ügyvezetője. Ezzel arra utalt, hogy bár a kenyérsütésre beruháztak egy több millió forintos, erre a célra tervezett elektromos kemencére még 2022 elején, a jelenlegi energiaárak mellett olyan sokba kerülne az üzemeltetése, hogy inkább visszatértek a fatüzelésűhöz, ahol a kihűlő kemence hőjében tudnak sülni a házi kovászos kenyerek.

pomodorobudapest.com
Gianni Annoni éttermében mindent megtesznek, hogy csökkentsék a rezsiköltségeket.
Fotó: Trattoria Pomo D’oro

Pedig a szakember szerint még szerencséjük is volt, hiszen 2021-ben leszerződtek a 2022-es és 2023-as energiára, így kisebb mértékben érezték meg az elszabadult árakat. A többletköltség azért így is jelentős, például energetikai szakértővel konzultálnak folyamatosan, áttekintik a világpiaci árakat, hogy a friss adatok tükrében a lehető legjobbkor tudjanak szerződni 2024-re. Az étterem vezetőségének állandóan számolgatnia kell, hiszen nagyon sok energiát használnak a konyhában, a sütő- és főzőlapok egyaránt árammal és gázzal működnek.

Nem a turistákra építenek

Mi nem étteremlánc vagyunk, amelyik bezárhat néhány egységet, mert a többi majd megtermeli a bevételt. Több mint húsz éve vagyunk jelen a gasztronómiában, magas szintű felelősségvállalással: száz embernek adunk munkát, száz család megélhetése múlik rajtunk. A világjárvány alatt sem küldtünk el senkit, gyorsan reagálva átálltunk a kiszállításra, a nehezebb utat választottuk, és sikerült átvészelnünk azt az időszakot is

– jelentette ki Jáhner. Az az előnyük, hogy a törzsközönség 90-95 százaléka Magyarországon él, nem építenek kifejezetten a turistákra.

Minden jót, ha jó az ára

Felvetésünkre az ügyvezető megerősítette, a Trattoria Pomo D’oro minőségcentrikus közönsége nem különösebben árérzékeny, de nem is tudnak mit tenni ilyen mellett: eddig kétévente emeltek néhány százalékot, tavaly viszont háromszor kellett, mert az alapanyagok ára is elszabadult.

Lát már biztató jeleket, akad olyan szállító, aki azt ígérte, idén már nem emel, és ha leszerződnek, néhány termék ára csökken,

viszont a prémium-alapanyagoknál nincs biztonság. A zöldségek heti árasak, sőt, akadnak olyan alapanyagok, amelyekért mindennap más összeget kérnek a beszállítók. A kínálkozó lehetőséget megragadják, Jáhner Attila példaként említette, hogy rendelkezésre áll a megfelelő hűtőkapacitás, így ha sikerül nagyobb tételben vásárolni kedvező árú, eltartható alapanyagokat, arra azonnal lecsapnak, és akár több hétre elegendő mennyiséget is beszereznek.

A mindennapi termelésből élnek

„Az elmúlt három évben a vendéglátást negatív hullám veszi körbe. Minimálisak a biztonsági tartalékok, mindenki a mindennapi termelésből él, így bármilyen piaci változás hihetetlenül gyorsan megérint bennünket” – mutatott rá az ügyvezető. Elmondta, hogy a felújítási munkák költségei is mintegy 50 százalékkal emelkedtek az elmúlt két évben, és az instabil forint-euró keresztárfolyam is nehezíti a helyzetüket, hiszen sok élelmiszert szereznek be Olaszországból. Hozzátette, ennek ellenére minden áremelésnél kivártak az utolsó pillanatig.

Az Oscar-gála magyar séfje elmondta, mi a baj a hazai hússal

Hiába szeretnének több magyar alapanyagot használni, nincs elegendő belőle, és a minősége sem kiegyensúlyozott – mondta a Világgazdaságnak Szántó István, a budapesti Matild Palotában működő Spago by Wolfgang Puck séfje. A Michelin Guide-ban is megtalálható étterem megújította az étlapot, ám nem az infláció miatt, hanem a változatosságot szem előtt tartva. Az Oscar-gálán is főző séf nem vágyik a nyilvánosságra, de tudja, a megjelenés is szükséges ahhoz, hogy fennmaradjon a vendéglátás porondján.