A korábbi évek adatait is felülmúlva az idén még népszerűbb a horvát tengerpart a magyarok közében – derült ki a Szallas.hu oldal elemzéséből, amelyet a rajta keresztült szállást foglalók adatai alapján készített. Az április 20-áig beérkező foglalások 81 százalékos növekedést mutatnak időarányosan 2022-höz képest képest.

View of beach and the town in the background in MošćeniÄ?ka Draga, Eastern Istria, Kvarner Bay, Eastern Istria, Croatia, Europe
View of beach and the town in the background in Moscenicka Draga, Kvarner Bay, Eastern Istria, Croatia, Europe (Photo by Frank Fell / Robert Harding RF / robertharding via AFP)
Az idén is megrohamozzák a magyar turisták a horvát tengert.
Fotó: Frank Fell / AFP

A legtöbb honfitársunk 5-7 éjszakára foglal, egy főnek egy éjszaka átlagosan 12 ezer forintba kerül. Leginkább a tengerpartok, a strandok és a programok vonzzák a vendégeket.

A portál felmérést is készített, ez alapján minden harmadik válaszadó tervez az idén horvátországi nyaralást. A többség 2-3 hónappal előre foglal szállást, 27 százalékuk pedig már 4-6 hónappal előre rögzítette a foglalását. A különböző szállástípusok közül az apartmankategória a legnépszerűbb, a Horvátországba utazó válaszadók 45 százaléka ezt választja.

 

Ez a trend a Szallas.hu-n január–április között beérkező aktív foglalásokból is látszik, négyből három horvátországi foglalás apartmanba szólt

 

– ismertette Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője.

A magyar turisták körében a 2–5 csillagos hotelek is népszerűek, a horvát nyaralást tervezők 35 százaléka keresi ezeket.

A magyar utazók körében a korábbi évekhez képest fokozódott a kereslet a magasabb kategóriás és kiegészítő szolgáltatásokat is nyújtó szálláshelyek iránt Horvátországban, ezért a Szallas.hu hotelkínálatának bővítésén folyamatosan dolgozunk

– árulta el Molnár Tímea, a Szallas.hu Horvátországért felelős menedzsere.

Hozzátette, hogy jelenleg már több mint 150 hotel foglalható a horvátországi kínálatunkban, a legtöbb saját wellnessrészleggel ellátott, közvetlen tengerparti szálloda, és all inclusive ellátást nyújtó hotel is elérhető már az oldalon. Összességében 2019 óta 36 százalékkal több horvátországi szálláshely foglalható a portálon.

A Szallas.hu foglalási adatai alapján az idei főszezonban (június–szeptember) egy főnek egy éjszaka átlagosan 12 ezer forintba kerül Horvátországban.

A létszámra adott válaszok alapján minden második utazó másodmagával érkezik a horvát tengerpartra. Bár a párok foglalási aránya emelkedett tavalyhoz viszonyítva, még mindig a családosok utaznak túlnyomó többségben.

A korábbi évekhez hasonlóan az Isztriai-félsziget, a Krk sziget és a Dalmácia–Split régió a legvonzóbb úti cél.

Az ár mellett az ingyenes lemondás, az előleg nélkül foglalható opciók és a sok pozitív vendégértékelés alapján döntenek, és sokan keresik a magyarul beszélő szállásadókat. A szállás kiválasztásakor a tengerpart, a strand, a kikötő közelsége, a kirándulási lehetőségek, a látnivalók megközelíthetősége, a kilátás a tengerre és a parkolási lehetőség a vezető szempont.

Horvátország turizmusának fellendüléséhez az is hozzájárult, hogy január elsejétől csatlakoztak a schengeni övezethez és az eurózónához is.

Gyorsabb lett az út Dubrovnikba

Egy év csúszással átadták a dél-dalmáciai Peljesac hidat, az ország főúthálózatával összekötő gyorsforgalmi sztrádát. Ezzel teljessé vált Horvátország történetének legnagyobb infrastrukturális beruházása, és lényegesen lerövidült a menetidő Dubrovnik irányába.