Bár már lezárult a 10–30 százalék közötti kedvezményeket, kedvező fizetési feltételeket, árgaranciát kínáló előfoglalási időszak az utazási irodáknál, a tapasztalatok szerint nem fékezett a kereslet áprilisban sem. Sem a külföldi, sem a belföldi utazásokról, klasszikus nyaralásokról nem mondanak le a magyarok.

Vacation,,Travel,-,Family,Ready,For,The,Travel,For,Summer Vacation, Travel - family ready for the travel for summer vacation. suitcases and car with sea on background. girl with map in hands planning road trip. travel concept. traveler.
A nyári szünetekhez kötött családok főszezonban utaznak.
Fotó: Shutterstock

Milyen nyári szezonra lehet számítani a turizmusban?

Egyelőre óvatosan nyilatkoznak a kiutaztató irodák és a legnagyobb belföldi szállásközvetítő portál is, de az tény, hogy várakozáson felüli forgalommal indult az év, az a növekvő megélhetési költségek sem szegték kedvét az utazni vágyóknak.

Időarányosan tavalyhoz képest 24 százalékkal többet foglaltak a Szallas.hu-n

– tájékoztatta a Világgazdaságot Kelemen Lili, a portál szóvivője az április 26-ig beérkező nyári előfoglalások alapján. Mindez azonban még nem azt jelenti, hogy ennyivel többen is utaznak majd a nyáron, hanem azt, hogy sokan bátran előre gondolkodtak, és jó előre lefoglalták belföldi nyaralásukat – tette hozzá. 

Tavaly később indult be a kereslet, aminek előrehozatalát és élénkítését a cég is támogatta, hiszen év elején is kedvezményes áron foglalhattak náluk a vendégek, és 

májusban is indul egy újabb belföldi akció.

Az eddigi adatok szerint jó nyári szezonra lehet számítani.

Hazai kedvencek

A belföldi nyaralási toplistát átírni nehéz lenne, annak élén többségében balatoni települések, klasszikus fürdővárosok és izgalmas attrakciók sorát kínáló vidéki nagyvárosok vannak. 

 

A listavezető Siófok örökzöld sztár, mögötte az ugyancsak hatalmas szálláshelyi és vendéglátóipari kapacitással kiépült Hajdúszoboszló áll. Eger és izgalmas környéke is nagy kedvenc, miként Gyula és a szintén többnapos programsort kínáló Szeged is. 

Az áremelkedés Budapesten kiemelkedő, átlagosan csaknem 30 százalékos a szálláshelyeken egyetlen év alatt, 

Hajdúszoboszlón 22 százalékkal, Pécsen és Siófokon csaknem 20 százalékkal drágultak a szállások. 

 

A Balaton sokféle attrakcióval csábít.
Fotó: Nagy Lajos / Veszprém Megyei Napló

Balatonfüreden 5,5 százalékos az éves árváltozás, és 10 százalék alatti Hévízen is, de hozzá kell tenni, hogy ezeken a településeken a legmagasabbak a fejenkénti átlagárak egy éjszakára. 

A Szallas.hu-n minden évben a belföldi célpontok teszik ki a nyári foglalások több mint 90 százalékát, idén is 93 százalék a belföldi foglalások aránya az eddigiek szerint.

Irány a legközelebbi tengerpart!

Idén még népszerűbb a horvát tengerpart a Szallas.hu foglalói körében: az április 20-ig beérkező foglalások darabszámban 81 százalékos növekedést mutatnak időarányosan tavalyhoz képest. 

Az öt-hét éjszakás tartózkodás a legjellemzőbb, egy éjszaka egy főnek átlagosan 12 ezer forintba kerül a nyáron Horvátországban. 

Bár nőtt a párok foglalási aránya tavalyhoz képest, még mindig a családosok utaznak túlnyomó többségben a szomszédba nyaralni.

A legvonzóbb úti cél az Isztriai-félsziget, a Krk sziget és a Dalmácia–Split régió, a Szallas.hu adatai szerint ezen belül Vir, Crikvenica és Njivice a legnépszerűbb település.

Horvátország közelsége miatt ideális célpont, ráadásul az oda utazó autós turisták számára a belépés is gyorsabb, komfortosabb lesz, miután megszűnik a határellenőrzés az ország schengeni övezethez csatlakozásával.

Víz minden mennyiségben

Nagyon jó előfoglalási időszakot zártak március végén a kiutaztatók, akik 10–30 százalékos kedvezményt és kedvező fizetési feltételeket, néhányan pedig árgaranciát is kínáltak mindehhez a nyári utakra. 

Tourism In Greece - Beach Life Of Rethymno Coast In Crete Island
Tourism in Greece. The coast of Rethymno town with the long sandy beach and the beach bars in Creta island with the mountains in the background. People are seen tanning while wearing bathing suit, swimsuit, bikini, enjoying the sun under the umbrella at the beach bar on a sun bed, and swimming in the crystal clear sea. Rethymno is a historic Mediterranean beach town on the northern coast of Crete, laying on the Aegean Sea with a population of 40.000 people. A touristic destination with a historic Venetian port and town, archaeological sites, endless sandy beaches, watersports, nice beautiful traditional taverns, and a big variety of hotels. Tourism is bouncing back with reservations exceeding the pre-pandemic numbers, putting Greece and the Greek islands on high demand. Tourists travel after the Covid-19 Coronavirus pandemic. Rethimno, Crete island, Greece on June 13, 2022 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A nagy melegre érdemes felkészülni.
Fotó: Nicolas Economou / AFP

Az iskolaév végével beindul a klasszikus nyári főszezon, amely június második felétől, illetve némi pihenő után igazából július elejétől augusztus végéig tart. A fő célközönség ilyenkor a családosok, a fő célpont pedig a mediterrán tengerpartok a magyarok körében.

Horvátország, mellett örök sláger a görög szigetvilág, ahova charterjáratokkal kínálnak szervezett utazásokat szinte minden variációban, az önellátástól az all inclusive ellátásig

– sorolta Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője a Világgazdaságnak.

Törökország a családosok nagy kedvence, és bár az ország tengerparti nyaralóhelyeire szervezett utazási csomagok valamivel drágábbak, mint a görögországiak, de a nagyon jó színvonalú szállodák, valamint a hazai utazási irodák kínálatában általánosan jellemző, bőséges és minőségi all inclusive ellátás nagyban hozzáhárulnak ahhoz, hogy ár-érték arányban verhetetlenek.

Fontos még Egyiptom a magyar kiutazási piacon, mert az év jelentős részében nagyon jó ár-érték arányú destináció, ezért Gurdaka, Sarm es-Sejk sok magyar turista térképére felkerült már.

A nagy meleggel a legtöbb mediterrán országban érdemes számolni, és felkészülni rá, de a gyönyörű tengerpartok, a búvárkodás lehetősége és a közvetlen repülőjáratok révén komfortos utazás nem szegi kedvét a nyaralni vágyóknak. Tegyük hozzá, hogy sem a magyaroknak, sem más országbelieknek, a nyári főszezon ugyanis abszolút nemzetközi időszámításon alapul, a német, a svéd, de az olasz, a spanyol vagy francia családok is tömegesen kerekednek fel és töltik nyaruk egy részét mediterrán tengerpartokon.

Több év kihagyás után visszaépülőben van Tunézia turizmusa, 

a helyi kormány idegenforgalmi hivatala kiemelten támogatja a szektort, hiszen az ország bevételeinek nagy része a turizmusból származik. 

Indulóárak külföldi tervekhez

Idén azt érzik az irodák, hogy a 2023-as nyár közelít a 2019-eshez. Egyelőre nem a létszámok, hanem a foglalások összege éri el az akkorit.

Ha a forint erősödik, az jót tesz a kiutazásnak, a stabilitása a hazai utazásszervezők által szervezett csomagok árának is támaszt ad.

Ciprust is sokan szeretik, miként Spanyolország, a Kanári-szigetek, Costa del Sol is változatlanul népszerű, Olaszország pedig könnyen megközelíthető, és két tenger mossa a partjait, ráadásul könnyű összekötni kulturális látnivalókkal az ottlétet.

Hungary budapest budapest ferenc liszt international airport
Hungary, Budapest, Budapest Ferenc Liszt International Airport (Photo by BUGRAT Davit / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP) Hungary, Budapest, Budapest Ferenc Liszt International Airport (Photo by BUGRAT Davit / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)
A közvetlen repülőjáratok révén komfortos az utazás a mediterrán tengerpartokra is.
Fotó: Bugrat Davit / Hemis.fr / AFP

Mind többen keresik Mallorcát, és Madeira is az év nagy részében népszerű kellemes klímája miatt. 

Az ázsiai utazások is beindulóban vannak, de nem minden ország tért még vissza.

Dubaj, és az onnan 60 kilométerre fekvő Rász el-Haima az elmúlt években épült 4-5 csillagos, all inclusive ellátást biztosító tengerparti szállodáival is egyre keresettebb.

Az idei nyaralási költségvetés megtervezésekor érdemes a külföldre utazóknak 300-350 ezer forint fejenkénti indulóárral számolni a 8 nap 7 éjszakás utakra. Ebbe viszont több kedvelt mediterrán célpont belefér – összegezte Bakó Balázs.

A fakultatív programok büdzséje már az egyéni igényektől függ, miként az is, hogy ki melyik étterembe tér be, és ott mit fogyaszt az étlapról. Az all inclusive éppen azért kedvelt a családosok körében leginkább, mert tervezhetővé teszi a kiadásokat.