Utazni már majdnem teljesen szabadon lehet újra világszerte, az Egyesült Államok is a várakozások szerint májustól enyhít az oltásokkal kapcsolatos feltételein a beutazók esetében. Az idei nyár már olyan lehet, mint a koronavírus előtti időkben, legalábbis ezt ígéri az előfoglalási időszak kiemelkedő forgalma.

Beach Tourism In Konyaalti, Antalya
Turkish and international tourists visited the Antalya coast to sun bathe, relax under beach umbrellas and swim in the Mediterranean Sea in the popular summer destination for Russian and European tourism of Konyaalti, Antalya, Turkey, on august 04, 2022. (Photo by Diego Cupolo/NurPhoto via Getty Images)
Antalya az idén sem marad turisták nélkül 
Fotó: Getty Images

A törökországi földrengések után rövid időre megtorpantak a nyári tengerparti foglalások, de gyorsan visszatért a kereslet, élénk az érdeklődés a rendkívül kedvelt mediterrán turistaparadicsomok iránt – erről Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) szóvivője beszélt a VG Podcast stúdiójában.

Véget ért az előfoglalási szezon az utazási irodák többségénél, az érdeklődés mindenki szerint várakozáson felüli volt, sőt, 

van olyan iroda, amelyik már a lekötött kapacitásai bővítésén dolgozik.

 Az utazási láz tavaly tavasszal, a Covid miatti korlátozásokkal telt másfél éves időszak után szökött magasra, és azóta is töretlen.

Bár nagyon jó, a 2019-es időszaknak megfelelő előfoglalási időszakot könyveltek el az utazásszervezők, még mindig óvatosak, a nyárra tervezett charterjáratok száma például még nem éri el a Covid előttit, de már a tavalyi heti 40-ről heti 50-re nő idén Bakó Balázs tájékoztatása szerint.

A MUISZ szóvivője elmondta, hogy az előjelek alapján nagyon bizakodó a szakma a nyarat illetően.

A nagy áremelések 2022-ben voltak, akkor 15-20 százalékkal emelkedtek az árak 2021-hez képest, idén pedig további 5 százalékos az átlagos drágulás, és nem várható, hogy lejjebb mennek az árak. 

Passengers walking in the airport terminal
Low angle rear view of passengers walking in the airport terminal. People with luggage in airport.
Fotó: Getty Images

Legnagyobb mértékben a repülőjegyek ára emelkedett,  jellemzően 30-40 százalékkal.

A klasszikus tengerparti nyaralóhelyek változatlanul a legkeresettebbek a magyarok körében, Horvátország rendületlenül népszerű, ráadásul idén lökést adhat a keresletnek, hogy egyszerűbb lesz a bejutás közúton oda. 

Mindeközben nem csökken az érdeklődés Görögország iránt sem, és nagyon keresett Spanyolország, valamint Olaszország az immár örök sláger Törökország mellett. Utóbbi a négy-ötcsillagos szállodák által nyújtott all inclusive ellátás miatta családosok körében kiemelkedően kedvelt a tervezhető, kiszámítható költségek miatt.

Fokozatosan kezd visszatérni Tunézia a nyaralási toplistákra,

 egy ideig nehezen talált magára az ország, ahol ugyancsak sok szálloda kínál all inclusive ellátás.

A tengerpartokon az egyhetes turnusok a jellemzőek, a nyaralás ára nagyon széles skálán mozog, ellátástól, a szállás kategóriájától és a helytől is függően.

Érdemes a repülős egyhetes tengerparti nyaralást fejenként 400 ezer forinttal tervezni 

– mondta Bakó Balázs, hozzátéve, hogy ennél olcsóbban is lehet foglalni, ha apartmanba, önellátása vagy reggelivel, félpanzióval, egyéni utazással, vagy egyéni szervezésben utaznak, bár utóbbira nincs garancia, az irodák nagy tömegben olcsóbban tudnak szálláshelyeket vásárolni.

Crowded beach at Baska Voda, Croatia
Crowded beach at Baska Voda, Croatia. (Photo by: Planet One Images/Universal Images Group via Getty Images)
A horvát tengerparti Baska is a magyarok egyik nagy kedvence 
Fotó: Planet One Images / GettyImages

Aki nem charterrel repül, hanem saját szervezésben, jó, ha számol azzal, hogy a légitársaságok kapacitása még mindig csak a 70 százaléka a pandémia előttinek, bár a tavalyi 60 százalékhoz képest már nőtt.

Nem kizárt, hogy idén is előfordulnak járattörlések,

 de már kevesebb ilyen problémára számíthatnak az utazók, mert egyszerűen kevesebb járatot indítanak a légitársaságok. 

Egyre többen tapasztalják, hogy aki későn foglal, magasabb árakkal találkozik, vagy egyszerűen már nem kap helyet a tervezett időpontban.

Keresse a VG Podcastet a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast