Érthetetlen az a jelenlegi piaci mozgás, amely szerint dinamikusan nő a budapesti Airbnb-szállások száma, miközben az első negyedév vendégforgalmi adatai nem indokolják a kapacitásbővítést – nyilatkozta a Világgazdaságnak Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének (MAKE) elnöke.

Fotó: Bachpekarymate

Forgalmas húsvéti időszak és remek május elsejei hosszú hétvége előtt állnak az airbnb-zők, de az első negyedév nagyon nehéz volt a MAKE-tagok visszajelzése szerint. A szezonalitás miatt hagyományosan gyenge január és február a várakozásoknak megfelelően alakult, de márciusban megtorpant a forgalom, ami ekkor időarányosan elmaradt a tavalyitól, és egyelőre azt sem tudni, hogy az áprilisi turizmus milyen lesz.

Ami most biztosan látszik, hogy jelentősen bővült a budapesti Airbnb-szálláshelyek száma, Schumicky Balázs információi szerint 

mintegy 20 százalékkal nőtt a kínálat az elmúlt évhez képest.

A tavaly tavaszitól egyelőre időarányosan elmaradó vendégforgalom és a hirtelen túlkínálat nyomán a kihasználtság rendkívüli mértékben csökkent, a szálláskiadás jövedelmezősége pedig jelentősen romlott. 

Számítások alapján az ingatlanok kihasználatlansága akár 10 százalékkal is csökkenhetett a tavalyihoz képest.

Ez részben azzal magyarázható, hogy túl sok az új házigazda, akik a tavalyi év sikerén felbuzdulva csekkolhattak be a piacra, azonnali túlkínálatot okozva. A MAKE-elnök úgy véli, az újak nagy többsége nem visszatérő, régi házigazda, nem azok jelentek meg újra, akik a hosszú távú bérleti piacra távoztak, hanem akik tapasztalat nélkül, rossz időben érkeztek meg a szektorba.

Landoltak a kínaiak, rekordévet zárhat Magyarország

Három év kihagyás után immár Budapesten tartózkodik az első szervezett kínai turistacsoport. Az Air China Csunkingból induló repülőgépének landolása a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren mérföldkőnek számít, amellyel hivatalosan is megnyílt a világ legnagyobb turistapiaca . A kínai kormány a pandémia óta az tagállamai közül elsőként hazánkba engedélyezte a kínai utazási irodáknak, hogy csoportos turistavízummal társas utakat szervezzenek.

A kapacitásbővülés egy része feketén történt, az engedélyek és adófizetés nélkül piacra lépők között vannak alkalmi szálláskiadók, akik csak a kiemelkedő időszakok, az ünnepi hosszú hétvégék és a nemzetközi vonzerejű események idején igyekeznek pénzhez jutni, de vannak állandó szereplők is. Schumicky Balázs figyelmeztet: a feketegazdaság ellen az adóhatóság jövőre már hatékonyan fel tud lépni, ugyanis a szállásközvetítő portálok minden piaci szereplő – legyen az magánszemély vagy cég – összes adatát (a piaci forgalomra vonatkozókat is) automatikusan átadja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. Vagyis 

aki engedélyek és adófizetés nélkül végez szálláskiadást, biztos büntetésre számíthat először a 2023-ban, majd automatikusan az azt követő években végzett tevékenysége alapján. 

Piaci információk szerint a sok és bonyolult adminisztráció, a növekvő közterhek, valamint a tavaly kiforratlanul bevezetett és azóta sokszor kiszámíthatatlanul változtatgatott kötelező szálláshely-minősítés miatt kockáztathat a szállásadók egy része.

A foglalások zöme továbbra is last minute érkezik.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A piac tisztulása mellett a forgalom bővüléséhez illeszkedő kapacitásbővülés segítene a jövedelmezőség megtartásában, miután ez komoly gond most. Ráadásul jelenleg lakást vásárolni Budapesten és azt rövid távra kiadni a sok munka miatt sem annyira jövedelmező, mintha kincstárjegybe vagy állampapírba fektetné a pénzét a kisbefektető. A MAKE-elnök úgy gondolja, ezért most irracionális, érthetetlen lépés lenne a szektorban való megjelenés a lakossági befektetők részéről.

A kilátások sem adnak okot optimizmusra, mivel a foglalások zöme továbbra is last minute érkezik, miközben a nyári időszak egyelőre megjósolhatatlan. A mostani állapot alapján a Forma–1-es versenynapok, július 21–23. és környéke hozhatnak nagy forgalmat, és nem valószínű, hogy a Sziget Fesztivál a tavalyinál sokkal nagyobb tömeget vonz, de azért még mindig kiemelt esemény a lakáskiadás szempontjából. 

Az atlétikai világbajnokság idejére rengeteg szállás van még szabadon, a versenyzőket és a kísérőket ugyanis általában szállodákban helyezik el

– mondta Schumicky.

A foglalásokat gyorsan felszippantja a kínálat, miközben a repülőjegyek elképesztő mértékben drágultak, és jelentősen emelkedett a benzin ára is, ami a buszos és az autós turizmust egyaránt fékezheti. A kínai piac nyitásától ugyanakkor sokat várnak a szálláskiadók, a régóta hiányzó ázsiai vendégek ugyanis sokat költenek és tovább maradnak, mint sok más országból ide utazók.