Kommunikációs kampányt indít a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a nyári utazások alatti pénzügyi döntések támogatására. Ennek keretében a jegybank felhívja a figyelmet többek között a tudatos bankkártyahasználatra, emellett gyakorlati tanácsokkal és hasznos tippekkel segíti a körültekintő utazástervezést – jelentette be a Magyar Nemzeti bank az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

A,Blue,Credit,Card,Placed,On,A,Tropical,Beach
Fotó: Shutterstock

A Pénzügyi Navigátor honlapján összeállított tematikus tartalmakból, a közösségi médiában, a vármegyeszékhelyeken elérhető Pénzügyi Navigátor Tanácsadó irodákban, illetve az MNB Ügyfélszolgálatán is segítséget nyújtanak ebben a kérdésben – tájékoztatott az MNB.

Külföldön biztonságát tekintve a készpénzhez képest előnyösebb megoldás lehet a bankkártya használata, miközben kisebb összeget érdemes készpénzben is magunkkal vinni. 

Utazás előtt, ha szükséges, érdemes felemeltetni a kártyán beállított költési limiteket vagy a napi lehetséges tranzakciók darabszámát is. Hasznos lehet jelezni bankunk ügyfélszolgálatának, hogy a bankkártyát külföldön szeretnénk használni, nehogy az automatikus banki kockázatelemző rendszer szokatlan helyről érkező tranzakciónak minősítse azt – sorolta figyelmeztetéseit a jegybank.

Mennyibe kerül a minőség a Balatonnál?

A tavalyi számokhoz képest 15–25 százalék közötti árnövekedést prognosztizál a Balaton környéki szálláshelyeken a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke. A Balatoni Kört képviselő strandbisztró-tulajdonos szerint a hozzájuk tartozó vendéglátóhelyek árai nem fogják megdöbbenteni a vendégeket.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy fontos tájékozódni az utazás helyének kártyaelfogadási szokásairól, illetve a bankkártyaműveletekhez kapcsolódó átváltási árfolyamokról, egyéb költségekről, díjakról. A legtöbb országban – Magyarországhoz hasonlóan – a kártyás fizetés díjmentes, azonban 

a készpénzfelvételnek a magyarországinál általában magasabb a költsége 

– emelték ki.

Fizetésnél, készpénzfelvételnél a kártyatársaságok a külföldi kártyás ügyletek összegét először euróban vagy amerikai dollárban terhelik tovább a magyarországi hitelintézet felé, függetlenül attól, melyik országban történt a fizetés. 

Ha a kártyához forintszámla kapcsolódik, akkor a hazai bank ezután egy előre meghatározott árfolyamon átváltja a kártyatársaság által küldött összeget forintra. Ha tehát nem az Egyesült Államokban vagy az euróövezetben nyaralunk, akkor két átváltás is történhet – magyarázta közleményében az MNB.

Young,Woman,On,Vacations,Using,Phone,And,Credit,Card.,Online
Fotó: Shutterstock

Külföldi tranzakcióknál lehetőség van úgynevezett helyszíni átváltásra (dinamikus valutakonverzióra, DCC) is, ha a POS-terminál vagy az ATM felkínál ilyet. Ez azt jelenti, hogy a vásárlást vagy készpénzfelvételt átlátható módon már a külföldi helyszínen forintalapon végezhetjük el (a tranzakcióval egyidejűleg látjuk a számlánkról levonandó fix forintösszeget).

Az Európai Gazdasági Térségben az ATM-en vagy POS-terminálon DCC igénybevételével bonyolított kártyás fizetési műveleteknél a pénznemek közötti átváltás teljes díjáról az Európai Központi Bank legfrissebb euró-devizaárfolyamához képest számított százalékos árrés formájában – a fizetési művelet kezdeményezése előtt az ATM-en és az értékesítés helyén (például a kasszánál vagy digitális formában a POS-terminálon, illetve online vásárlás esetén a képernyőn) – is tájékoztatást kell kapnunk – hívta fel a figyelmet a jegybank.

Ez a szolgáltatás azonban jellemzően többletköltséggel jár, mert a számított árfolyam kedvezőtlenebb a fogyasztónak, illetve az üzemeltetést végző külföldi szolgáltató is díjat számíthat fel. 

A helyszíni átváltással kalkulált forintösszeget nem kötelező elfogadni: minden esetben dönthetünk úgy (s e választási lehetőséget a szolgáltatóknak az ATM vagy a POS kijelzőjén is jól láthatóan meg kell jeleníteniük), hogy a vásárlás vagy készpénzfelvétel ellenértékét az adott ország helyi pénzében fizetjük ki. Ekkor a tranzakció forintra átszámítása és bankszámlára terhelése a – jellemzően kedvezőbb árfolyamú – „hagyományos” kártyatársasági (például VISA, MasterCard) és banki átváltással történik – ismertette az MNB.