Turizmus

Az ukrán tengerpartokon orosz tankok vonulnak, így idén nyáron is a folyóknál nyaralnak

A Fekete-tenger még ukrán ellenőrzés alatt álló részei sem biztonságosak, az azoviról pedig teljesen le kell mondaniuk.

Immár második évben nem lesz tengerparti nyaralás Ukrajnában, legalábbis jelentős részén, hiszen az ország fekete-tengeri partszakaszának nagy részét és az azovi-tengerinek az egészét megszállták az oroszok. A hírek szerint azonban hiába van az országban háború, sok ukrán család így is próbál megőrizni valamit a régi idők normalitásából, és elindulnak nyaralni a következő hónapokban. 

Barrier nets at Odesa beaches
UKRAINE-CRISIS/
ODESA, UKRAINE - JUNE 4, 2022 - Warning signs caution against the danger from mines as barrier nets have been installed on the beaches of the Great Fountain seaside locality that is popular with tourists and locals to block access to the Black Sea, Odesa, southern Ukraine. This photo cannot be distributed in the Russian Federation.NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Nina Liashonok / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Az Unian című ukrán lap szerint sok ukrán nem engedheti meg magának a külföldi utazást, vagy anyagiak, vagy más okok miatt, például az érvényben lévő utazási korlátozások okán. A tengerpartokról pedig azokon a részeken is le kell mondaniuk, amelyeket még nem foglaltak el az oroszok, hiszen ezen régiókban is folyamatosak a bombázások, de a tengerben is rengeteg az akna. 

Odessza régió egyik hivatalnoka szerint „a turizmus és a háború nem igazán jönnek ki egymással”.

A környékbeli szállodák és üzletek már nem is számítanak turistákra, mégis több étterem, hotel és egyéb szórakozóhely is nyitva van, Odesszában még éjszakai klubok is üzemelnek. 

A tengerpartok helyett a legtöbben idén Ukrajna biztonságosabb, nyugati régiói felé veszik az irányt, és sokan folyóknál terveznek hűsölni. Sok turistát várnak a román–ukrán határra, a Dunához is. Vilkove településen már 2-3 ezer hrivnyától, azaz 18-27 ezer forinttól lehet apartmanokat bérelni. 

Az ország belső részein is sok folyóparti településen fellendülhet a turizmus a következő hetekben, bár egyelőre sokan bizonytalanok, milyen irányt vesz majd a háború a következő hetekben a várt ukrán ellentámadás miatt. 

A fővárosban, Kijevben maradnak a strandok és a fürdők, amelyekből várhatóan mind a 14 intézményt megnyitják majd idén. Ezek tavaly mind zárva voltak. A veszély természetesen most sem múlt el, de a fürdők ezekre is felkészültek a hírek szerint, hamar kiüríthetik a területet egy esetleges rakétatámadás idején. 

 

 

 

 

háború Fekete-tenger tengerparti nyaralás Ukrajna
Kapcsolódó cikkek