Az év első harmadában, január és április között 8,4 százalékkal kevesebb belföldi és 13 százalékkal több külföldi vendégéjszakát regisztráltak a hazai turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában. Áprilisban 6,7 százalékkal nőtt a vendégszám és 1,2 százalékkal a vendégéjszakák száma a külföldi forgalom bővülése nyomán – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal mai gyorsjelentéséből.

Karnok Csaba
A szállodákban 7 százalékkal nőtt a külföldi vendégforgalom áprilisban. 
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

Első alkalommal közölte kibővített adattartalommal a kereskedelmi szálláshelyek forgalmáról szóló havi gyorstájékoztatóját, az eddig publikált adatai kiegészültek a magán- és egyéb szálláshelyekre vonatkozó fontosabb információkkal. Az adatbővülés miatt immár Turisztikai szálláshelyek forgalma címmel megjelent statisztika szerint áprilisban a vendégek száma összességében 6,7 százalékkal, a vendégéjszakáké 1,2 százalékkal nőtt. 

A vendégéjszakák 72 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 0,9 százalékkal mérséklődött. 

A magán- és egyéb szálláshelyeken 7,1 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak,

mint 2022 áprilisában.

A belföldi vendégek száma 3,0, a vendégéjszakáké 6,0 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest áprilisban. A vendégek száma 614 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,4 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 441 ezer vendéget és egymillió vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 73 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 6,1 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. 

A két legnépszerűbb turisztikai régióban, a Budapest–Közép-Duna-vidéken és a Balatonon egyaránt a belföldivendég-éjszakák 19 százalékát regisztrálták.

Mindeközben a külföldi vendégek száma 20, a vendégéjszakáké 9,2 százalékkal emelkedett

az előző év azonos hónapjához képest. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 543 ezer külföldi vendég összesen 1,5 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 402 ezer vendéget és 1,1 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 80 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 7,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. 

Az időszak nyertesei a magánszálláshelyek. 
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 14 százalékkal bővült

2022 áprilisához képest. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 67 százalékát regisztrálták.

Összesen 20 119 turisztikai szálláshely, ezen belül 2355 kereskedelmi, illetve 17 764 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket.

A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel közel 45 milliárd forintot tett ki, ez folyó áron 34 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakinál.

A vendégéjszakák száma a turisztikai szálláshelyeken 2023. április
 

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken folyó áron 16 százalékkal többet, 2,7 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Az év első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest 

a turisztikai szálláshelyeken 1,4 százalékkal több, összesen csaknem 8,9 millió vendégéjszakát regisztráltak. 

A belföldi vendégek 8,4 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több (4,3, illetve 4,5 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken – jelentette a KSH.