Ezerötszáz euró, körülbelül 555 ezer forint. Ennyi pénznél olcsóbban már nehezen úszható meg egy négyszemélyes egyhetes családi nyaralás az Adrián. Az üdülés során a legdrágább tétel, hozzávetőlegesen napi 100 euró a szállás, de egy átlagos négyfős éttermi vacsorát is nehéz ennél olcsóbban kihozni a dalmát tengerparton. A fagyi gombóconként 3 euró, a napágy darabonként napi 10, és akkor még az utazást és az egyéb felmerülő költségeket nem is számítottuk. 

People, mostly foreign tourists, sunbath and swim on August 13, 2020, in Crikvenica on the northern Adriatic coast. On August 13, 180 new cases of coronavirus infection have been recorded in Croatia, the highest since the beginning of the pandemic. Italy has already introduced mandatory testing for all who come from Croatia. (Photo by DENIS LOVROVIC / AFP)
Fotó: Denis Lovrovic / AFP

A rohamosan elszálló árak egyre több kelet-közép-európai turistát tántorítanak el Horvátországtól, hiszen ezért a pénzért sokan inkább Olaszországot vagy a francia Riviérát választják, erről a Jutarnji list ír. A horvát lap szerint a magas árak elsősorban az euró bevezetésnek és az inflációnak az eredménye, hiszen aki csak tudott, felfelé kerekített. A cikkből az is kiderül, hogy 

egyes helyeken annyian visszamondták a foglalásokat, hogy a helyi szállásadók elkezdtek aggódni. 

De a turisták a lassú kiszolgálásra is panaszkodnak, a vendéglátószektor ugyanis óriási munkaerőhiánytól szenved. Az illetékes szaktárca azonban nyugtatja a kedélyeket, szerintük minden rendben van az idei szezonnal, sőt az előrejelzéseik alapján a problémák ellenére rekordévet zárhat az Adria.

Mégis meglehet a rekorddöntés

A Horvát Turisztikai Ügynökség minden hónapban részletesen beszámol a turizmus aktuális állásáról. A májusi adatok azt mutatják, hogy az idei év első 5 hónapjában 30 százalékkal több vendég érkezett az Adriára, mint 2022 azonos időszakában. Ez azt jelenti, hogy az idei szezon bőven túlszárnyalhatja a 2019-est, ami az ország történetének eddigi legsikeresebb idegenforgalmi idénye volt. Az adatokból az is kiolvasható, hogy az idén több amerikai, ausztrál és kanadai turista érkezett Horvátországba, mint az előző években, de délnyugati szomszédunk a távol-keleti vendég körében is egyre népszerűbb. A májusi adatokból viszont még nem látszik a kelet-közép-európai vendégek mozgása, ebből a térségből ugyanis jellemzően júliusban és augusztusban indulnak útnak az üdülni vágyók.