A Balaton medrében, néhány száz méterre a parttól húzódik egy árok, az úgynevezett marásvonal – olvasható a Vízimentők oldalán. 

Az északi part egy gyorsan, de egyenletesen mélyülő mederrel rendelkezik. A déli parton sokkal szélesebb ez a sekély vizes rész, viszont a marásvonal elérésével sokkal nagyobb arányú a mélyülés, mint az északi parton.

 

balatonfüred
Fotó: Shutterstock

Ez a déli parton veszélyes, mert a fürdőzők sokáig gyalogolnak a Balatonban, majd 30–50 méteren belül akár 1,5-2 méterrel mélyebb árkokban süllyedhet el az ember. Az északi parton gyorsabban mélyül a meder, de egyenletesen, így ott ilyen árkokra nem kell számítani.

A külső marásvonal és a turzások együttes hatásából alakulhat ki olyan mederrész, ahol egy felnőtt sokáig sétál térdig érő vízben, utána egy rövid szakaszon mellkasig ér neki, aztán megint térdig. Egy kisgyerek pedig könnyen elmerülhet egy ilyen részen. 

A portál megjegyzi, hogy egy fürdőző  nem igazán tudja észrevenni a marásvonalat. Nagyon szeles időben szokott kirajzolódni, amikor nincs strandidő. Ilyenkor magasabb partokról látszik, a hullámzás rajzolja meg a vonalat. Viszont, ha egy fürdőző beúszik, beevez addig az egy kilométerig, amíg ezt a jogszabály megengedi, biztosan találkozik a marásvonallal. De mivel már előtte is mély volt a víz, nem valószínű, hogy észreveszik úszás közben. 

A marásvonal nagyon lassan változik, leginkább olyankor, amikor nagyon sokáig van nagyon sekély vizes időszak. Ilyen esetben a marásvonal egy kicsit „megy” a mélyebb víz felé. De többé-kevésbé állandónak tekinthető a pozíciója évről évre. A balatoni marásvonal térképe itt érhető el. 

Mégse olyan drága a Balaton: már többen nyaralnak a magyar tengernél, mint a háború és a Covid előtt

Fél év alatt majdnem 50 milliárd forintot költöttek a turisták a Balatonon. Az is kiderült, melyik a legnépszerűbb település a tónál.