Sportgazdaság

A budapesti atlétikai vb 130 milliárd forint feletti bevételt hozhat

A budapesti atlétikai világbajnokság rövid és hosszú távon is jót tehet az ország gazdaságának.

Az előzetes becslések azt mutatják, hogy a budapesti atlétika vb a mintegy bruttó hetvenmilliárd forintos összköltsége mellett, 

a kiadásokat kétszeresen meghaladó, 130 milliárd forint feletti bevétellel teljesíthet

– olvasható az Oeconomus oldalán.

(SP)HUNGARY-BUDAPEST-ATHLETICS-WORLD CHAMPIONSHIPS-DAY 5
Fotó: LI MING / AFP

A gazdasági kutató- és elemzőintézet szerint egy világesemény hosszú távon javítja a rendező ország ismertségét a világban, ami többek között turistákat vonz, de javítja az ország kultúrájának elfogadottságát is. 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint 

már augusztus közepén közel 340 ezer, a verseny időtartamára szóló vendégéjszaka-foglalást regisztráltak a fővárosi szálláshely-szolgáltatók, ebből 70 százaléka köthető a külföldi látogatókhoz. A sportesemények szurkolói körében nagy az aránya azoknak, akik visszatérnének. 

Például a 2017-es londoni vb látogatóinak több mint 90 százaléka ajánlaná ismerősének a helyszínt, és 70 százalékuk vissza akar térni oda egy következő nyaralás alkalmával. A televíziós közvetítésen keresztül 1 milliárdan követhetik szorosan az eseményeket, de a közvetítések összesen 3 milliárd emberhez juthatnak el. Ez legalább hatvanmilliárdos reklámérték Magyarországnak a londoni atlétikai világbajnokság számaiból kiindulva.

Az elemzőintézet szerint 

az ország és város öröksége a továbbfejlesztett sporthelyszínek lesznek, 

a rendezők tekintettel lehetnek arra, hogy kevésbé fejlett városrészeket kapcsoljanak be ilyenkor a város vérkeringésébe. Így történt ez a 2023-as atlétikai világbajnokság esetében is, a beruházás Budapest egyik rozsdaövezetében valósult meg.

A rövid távú gazdasági hatások kiemelten serkentenek egyes szektorokat, így a turizmust, a kiskereskedelmet és a szállítást.

A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság szervezése és lebonyolítása során kiemelt figyelmet kaptak a fenntarthatósági szempontok és a társadalmi felelősségvállalás. Több ezren csatlakoztak a Hétköznapi Hősök programhoz, amely nemcsak sportolásra ad lehetőséget, hanem egyúttal 50 százalékos jegykedvezményt is nyújt a résztvevőknek. A Civilút Alapítvánnyal elindított jószolgálati programon keresztül több ezer rászoruló látogathat ki ingyen a versenyekre, többek között a fogyatékossággal élők, az állami gondozottak és a nagycsaládosok.  

Atlétikai vb: ezeknek a magyar atlétáknak szurkolhatunk pénteken

Több számban megmérettetik magukat a magyar sportolók.  

 

 

vb atlétikai világbajnokság Budapest
Kapcsolódó cikkek