Felújítják a Rác fürdőt, ősszel új tematikával visszatér a Palatinus strandra a Lumina park és 150 forintos egyszeri fürdőbelépőt vehetnek Budapest születésnapján a budapesti lakosok – mindezekről és az idei év első nyolc havi forgalmáról beszélt ma Borosné Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) vezérigazgatója a turizmus világnapja alkalmából tartott szűk körű mai sajtótájékoztatón.

A Széchenyi fürdő a külföldi turisták egyik kedvenc attrakciója 
 Fotó: Nagy Zoltán

Mint elhangzott: a tavalyi, minden idők legmelegebb nyarához képest az idei hűvösen indult, de a július közepén berobbant és augusztus végéig is elhúzódó kánikula kedvező fordulatot hozott, és a strandszezon forgalmát jelentősen korrigálta. A június-augusztusi időszak bevétele az idén meghaladta a 6,6 milliárd forintot, ez 125 százalékos növekedés 2022 azonos időszakához viszonyítva, illetve 116 százalékos a tervhez képest. 

Augusztus végéig mintegy 2,66 millió vendég látogatott a BGYH létesítményeibe, ahol 

a strandokon 7 százalékkal kevesebb, a fürdőkben viszont 5 százalékkal több vendéget regisztráltak, mint 2022-ben, 

míg a 15,4 milliárd forint bevétel 16 százalékkal meghaladja a tervezettet. 

A tavalyi tél egyik legnagyobb, várakozáson felül sikeres újdonsága volt a margitszigeti Lumina Park, amit több, mint 230 ezer látogató keresett fel, ezért 

idén kibővülve, új tematikával visszatér a fénypark a Palatinus strandra 

– jelentette be a BGYH vezérigazgatója. 

Budapest 150. évfordulója tiszteletére a város történetének egy-egy jellemző szakaszát mutatják be a római kortól kezdve napjainkon át a jövő Budapestjének vízióját megelevenítve. Az egy-másfél órás, másfél kilométeren át vezető időutazás, a Lumina Park Palatinus 2023. október 19-től 2024. március 4-ig tart nyitva, minden nap sötétedéstől 21 óráig. 

Lumina Park Palatinus, Marit sziget, Budapest
Tavaly télen több mint 230 ezer látogatót vonzott az első budapesti fénypark 
Fotó: We Love Budapest Facebook

Az első budapesti fénypark sikere nyomán év végén megnyit Óbudán a Lumina Christmas Park is, igazi karácsonyi hangulatot varázsolva a Római fürdő 7 hektáros parkjába november 15-től 2024. január 15-ig ugyancsak minden nap sötétedéstől 21 óráig.

Éppen a Turizmus világnapján született döntés a Rác Fürdő rekonstrukciójáról a Fővárosi Közgyűlésen. A határozat alapján 

indítható a közbeszerzési eljárás a kivitelező kiválasztására az időközben kritikus állapotba került fürdőépület helyreállítására és korszerűsítésére. 

A BGYH tavaly felszámolási eljárás keretében vásárolta meg a hotelt is magában foglaló komplexumot, amiről időközben kiderült, hogy a több mint tíz éve zárva tartó Rác Fürdő épületének műszaki állapotát a szakértők a 2010-ben elkészült felújítás 40 százalékára becsülték.

Milliárdokért árulja a Rác Hotelt a főváros

A Rác Hotel eladásából befolyt összegből akár a szomszédos fürdő is megkezdheti a működését. A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) négymilliárd forint plusz áfa összeget határozott meg az évek óta üresen álló ingatlan vételáraként.

A tulajdonos társaság saját forrásai terhére írja ki és bonyolítja le a fürdőépület kivitelezési közbeszerzési eljárását. A beruházás elvégzését 4,6 milliárd forint plusz 10 százalék tartalékkeret és további legfeljebb 460 millió forint opció összeghatárig engedélyezi a közgyűlési határozat.

A hotel hasznosítására tavasszal két szálon kerestek jelentkezőt, vevőt, vagy hosszú távú bérlőt, eredménytelenül.  Októberben új pályázati kör indulhat, kedvezőbb feltételekkel.

20230630 EgerEgri Termál- és Strandfürdő.Fotó: Berán Dániel BD  Heves Megyei Hírlap 20230630 - Egri Termál- és Strandfürdő - Eger - Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A Rác fürdő 9-11 év alatt megtérülő beruházás, a számítások különböző fokú óvatossággal készültek,

 de vélhetően reálisak, miután a hasonlóan törökfürdőt és modern részleget magában foglaló Rudast vették alapul. Budapest turisztikai attrakciói közül a fürdők stabilak és dominánsak, ezért az újabb történelmi fürdőberuházás fontos befektetés, amivel a BGYH a tervek szerint már 2025 márciusában növelni tudja a magyar főváros kapacitását – derült ki az elhangzottakból.

Meglepetés a városlakóknak

Budapest 150. születésnapján, november 17-én pénteken 150 forintos belépőjeggyel kedveskedik a BGYH a vásárlakóknak. A fürdőbelépőket lakcímkártyával, névre szólóan, legfeljebb két fő részére lehet megváltani november 4-től online. Az ÉnBudapestem digitális kártyával már november 3-án megvehetők az ajándékjegyek. 

A budapesti lakosoknak kidolgozott applikáció folyamatosan épül, eredetileg a fővárosi intézményekbe kínált kedvezményes belépőket, de már piaci szereplők is jelentkeztek csatlakozási szándékkal – ismertette az idén tavasztól élő kártya fogadtatását Faix Csaba, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. A kedvezménykártyát már 20 ezren töltötték le, a fürdőbelépőhöz kapcsolt akcióval vélhetően tovább nő használóinak száma.